Honlapokat törnek fel a Mohamed-rajzok miatt

Az eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban, majd több nyugat-európai újságban is közölt Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozási hullám elérte az internetet is: eddig mintegy 1000 dán honlapot törtek fel iszlám hackerek – állítja a cybertámadásokat figyelő Zone-H csoport. Az esetek többségében a támadók a muszlim vallást éltető és a gúnyrajzokat elítélő – esetenként pedig erőszakos tiltakozásra buzdító – szöveget helyeztek el a feltört oldalakon, melyek tulajdonosai zömében kisebb cégek vagy szervezetek voltak.

Roberto Preatoni, a Zone-H alapítója a BBC-nek arról beszélt, hogy meglepte őket a támadások nagy száma és a hackerek közösségének szervezettsége. Mint kiderült: a különféle iszlám országok hackercsoportjai együttműködtek a támadások hatékonyságának javítása érdekében. Az eddigi adatok szerint a honlapok elleni támadásokat török, szaúdi, ománi és indonéz csoportok követték el – mondta Preatoni. A Zone-H-nak sikerült olyan támadót is beazonosítania, aki korábban már visszavonult, és csak a gúnyrajzok miatt hackelt újra.

A dán oldalak mellett 1600 nyugati szájt is defacing áldozata lett. A honlapok többségét rövid idő alatt helyreállították.

Azóta történt

Előzmények