Ingyenes vírusirtót ad ki a Microsoft


Nem jutott egyről a kettőre

Jövő júniusban, három évvel az után, hogy elkezdte, a Microsoft befejezi OneCare biztonsági csomagjának értékesítését – jelentette be tegnap a szoftvervállalat. A csak marginális részesedést elért termék nyugdíjazása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a redmondi cég kivonul erről a piacról: a fizetős megoldás helyett egy ingyenes – egyelőre csak kódnevén Morróként ismert – vírusirtót kínál majd a Windows-felhasználóknak.

„Abban a reményben, hogy több felhasználó védelmét tudja így biztosítani, a héten a Microsoft bejelentette, hogy 2009 második félévének kezdetén egy új, ingyenes biztonsági megoldással jelentkezik. Ez a felhasználók többsége számára megfelelő védelmet nyújt átfogó, valós idejű malware-irtójával, mely a vírusok, kémprogramok, rootkitek, trójaiak és más újabb fenyegetések ellen véd” – írták a vállalat Windows Live OneCare csoportjának blogjában. Az új termék bevezetésével nagyjából egy időben, 2009. június 30-án beszüntetik a OneCare forgalmazását, de a meglévő ügyfeleknek az előfizetési időszak lejártáig biztosítják a komplett szolgáltatáscsomagot.

A 49,95 dollárért egy évre előfizethető OneCare pakkban nemcsak vírusvédelem és tűzfal, hanem rendszerkarbantartó, illetve -optimalizáló eszközök és adatmentő alkalmazás is található. A Morróból ez utóbbiak hiányozni fognak, cserébe a program jóval kevesebb erőforrással is beéri majd – ígérik.

Windowst és vírusirtót a népnek!

A Microsoft állítja: azért döntött egy ingyenes vírusirtó kiadása mellett, hogy javítson a felhasználók kétségbeejtő PC-biztonsági statisztikáin. Ma a fejlettebb országokban a windowsos számítógépek több mint 50 százalékán vagy nincs semmiféle antivírus, vagy ha van is, elavult adatbázissal rendelkezik – a fejlődő országokban pedig még rosszabb az arány. A Morróval jóval több windowsos PC alapvető védelmét tudják majd biztosítani – érvelnek. Kérdés, hogy ehhez mit szólnak majd a versenyügyi hatóságok, melyek az érintett riválisok panaszai alapján korábban már többször kifogásolták bizonyos alkalmazások – például a médialejátszó és a kémprogramirtó – összekapcsolását a Windowszal. A Microsoft mindenesetre igyekszik elébe menni a problémának, és azt mondja: mindenki olyan vírusirtót használhat, amilyet csak akar, az övék csak egy lesz a sok közül.

A CNET News.com gyors körkérdéséből az derül ki, hogy a Morro bejelentése egyelőre nem ijesztette meg a riválisokat. Az informatikai lapnak a McAfee például azt nyilatkozta, hogy a hír a mindössze 2 százalékos piaci részesedésig jutó OneCare bukásának beismerése, a butított ingyenes utód pedig nem fogja kielégíteni a felhasználók igényeit. „Ez jó hír a McAfee számára” – fogalmazott a szóvivő.

A rivális Sophos azt hangsúlyozta, hogy mivel ők elsősorban a vállalati piacon érdekeltek, a Morro az ő piacukat nem veszélyezteti. A bejelentés inkább a McAfee és a Symantec vezetőinek okozhat fejfájást, e cégek ugyanis nagyobb mértékben építenek az otthoni felhasználókra, akik – főleg a mostani gazdasági helyzetben – előnyben részesíthetik az ingyenes megoldásokat.

A Morrót nem fogják integrálni a Windowsba, az internetről lehet majd letölteni Windows XP, Vista és 7 operációs rendszerekre.

Azóta történt

Előzmények