Nem kell majd erőmű a Windows 7-hez

Sokat írtunk már a Microsoft következő operációs rendszeréről, legutóbb a főbb újdonságairól és a beépített médialejátszóról közöltünk bővebb anyagot. Most a jelenleg is zajló Windows Hardware Engineering Conference 2008 (WinHEC) konferencián elhangzottakat foglaljuk össze.

Általános felhasználói vélemény, hogy a Windows Vista lomha és erőforrás-igényes, ezért a Windows 7 fejlesztése során – az ígéretek szerint – e szempontoknak kiemelt figyelmet szentelnek. Annak ellenére, hogy a Windows 7 a Vista kódbázisára épül, jó néhány másodperccel gyorsabban fog bootolni, mivel a meghajtóprogramokat nem egyesével, hanem párhuzamosan fogja betölteni, ráadásul a rendszer lényegesen kevesebb futó szolgáltatással is be fogja érni: a többi csak akkor indul el, ha valóban szükség van rájuk. Memóriahasználatban is sikerült vágni az igényeken, és a grafikus processzorokra (GPU) is több munkát bíznak a grafikus felület megjelenítésében.

A Vista alatt a fő processzor viszonylag ritkán került nyugalmi állapotba. Az utód ezen is változtat majd: a kernel továbbfejlesztése miatt a processzor alacsonyabb frekvencián fut és többet működhet üresjáratban – csak ezzel 11 százalékkal sikerült növelni a noteszgépek üzemidejét.

Néhány hónap múlva jöhet a béta

„Amikor piacra dobtuk a Vistát, azonnal rengeteg visszajelzést kaptunk a vásárlóinktól, bloggerektől, sőt még tévéreklámokból is, a rendszer megbízhatóságáról és teljesítményéről. Az aggályok megalapozottak voltak” – ismerte el Jon DeVaan, a Microsoft Windows Core Operating System divíziójának alelnöke. Hogy ez nem ismétlődjön meg, a vállalat most azt tervezi, hogy több használható tesztkiadással jelentkezik, hogy a partnereknek több ideje legyen a fejlesztésre. Ennek jótékony mellékhatása lesz, hogy a végeleges termék megjelenési idejét is pontosabban tudják majd megjósolni. Amint Steven Sinofsky, a Windows és a Windows Live mérnökcsapatának vezetője elmondta: egy minden tervezett funkciót tartalmazó béta már a jövő év elején megjelenhet.

Sinofsky és egy másik Microsoft-vezető egy Asus Eee PC-n demózták, hogy az új operációs rendszer képes lesz szerény képességű hardveren is futni. Azt is bemutatták, hogy ha egy eszközt csatlakoztatnak a géphez, akkor annak ikonja azonnal megjelenik a képernyőn. Erre kattintva egy másik ablak bukkan elő, amit a Microsoft Device Stage-nek hív. Ezen az eszközgyártók különféle információkat jeleníthetnek meg, például súgókat, howto-kat vagy a helpdesk oldalára mutató linkeket stb.

DeVaan szót ejtett a 64 bitről is: a Visták negyedét ma már 64 bites verzióban használják (miközben januárban ez az arány mindössze 3-5 százalék volt), ami már olyan mennyiség, amire a partnereknek oda kell figyelni, és a platformot támogatniuk kell. Ehhez a Microsoft minden segítséget megad a Windows Hardware Developer Centeren keresztül – tette hozzá.

További újdonságok

További újítás a csatlakoztatott eszközök egységes kezelésére és beállítására szolgáló Devices and Printers megjelenése. A mobil széles sávú kapcsolatok menedzselésén is egyszerűsítettek, az új operációs rendszerben ezek is az „Elérhető vezeték nélküli hálózatok” ablakban lesznek láthatók.

A Windows 7 egyik fontos új funkciója lesz a nyomásérzékeny képernyők kezelése. A Start menü, a Tálca és a Windows Intéző is vezérelhető lesz érintésekkel, de az egy időben végrehajtott többszörös érintés (multi-touch) támogatásával lehetőség nyílik nagyításra/kicsinyítésre, illetve a képek forgatására is az ujjainkkal.

A cégvezetők ugyanakkor hangsúlyozták: mindezek a fejlesztések csak akkor működnek majd a gyakorlatban, ha a hardvergyártók tanúsítványokkal és tesztekkel biztosítják a kompatibilitást. A Vista esetében ebből sok probléma volt.

Azóta történt

Előzmények