Biztonsági mentés Donald Trump miatt

A számtalan típusú digitális tartalmat gyűjtő és archiváló nonprofit szervezet Kanadában kíván backupot létrehozni.

A digitális tartalmak megőrzését és közzétételét célul kitűző, San Franciscó-i székhelyű nonprofit szervezet, az Internet Archive üzemeltetői tegnap hivatalos blogjukon közölték, hogy meglátásuk szerint a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump személyében egy olyan politikus lesz az Egyesült Államok vezetője, akinek a nézetei veszélyt jelentenek az archívum működésére, így elhatározták, hogy felállítanak egy biztonsági mentést, backupot Kanadában, amelyhez az amerikai kormány nem fér hozzá.

Trump korábbi megnyilatkozásait (például a szólásszabadság korlátozásának ígérete) alapul véve a következőt írják: „Az új helyzetből következően feladatunk, hogy kulturális javainkat biztonságban, privát módon és folyamatosan elérhetően tároljuk. Emellett feladatunk az is, hogy a webet fel kell készíteni egy esetleges szigorúbb korlátozásra.”

Az Internet Archive-nál úgy látják, hogy Trump elnöksége alatt esély van egyrészt a szigorúbb cenzurális szabályozás bevezetésére, illetve az állami megfigyelés kiterjesztésére.

Mivel a backup szerverek felállítása és az adatbázis másolása nagyon sok pénzbe kerül – az üzemeltetők szerint „milliókba” –, így arra kérik szimpatizánsaikat, hogy az adóból levonható adományokkal támogassák a kanadai mentés létrehozását.

Azóta történt

  • Tilos az elnököt szidni az interneten

    Azerbajdzsán korábban sem a szólásszabadságról volt híres, de most rátettek még egy lapáttal.

  • Alapjog az 50Mbites internet Kanadában

    Korlátlanság, 10 Mbites feltöltési sebesség és a mobilhálózat fejlesztése is szerepel a karácsonyi csomagban. 750 milliós keretre lehet pályázni.

  • Trump javában takarítja az internetet

    Az új amerikai elnök szerint a klímaváltozás kamu, ezért elkezdték törölni az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket, melyek cáfolják.

Előzmények