Törvénysértő, amit a kanadai hírszerzés csinál

A szövetségi bíróság szerint nem tárolhatnának tízéves adatokat, ráadásul egyre több esetben engedély sem kell az információszerzéshez.

Jogellenesen őriz adatokat és félrevezeti a megfigyelési programokat jóváhagyó bírákat a kanadai hírszerzés (CSIS) - mondta ki a kanadai szövetségi bíróság. Egy másik ügyben eljárva a bíróság azt is nehezményezi, hogy az ügynökségnek nem kell engedély a kanadaiak adóbevallásainak begyűjtéséhez.

A múlt héten tárgyalt ügyek fő kérdése az volt, hogy hogy átlépte-e hatáskörét, törvényt sértett-e az ügynökség az adatgyűjtési gyakorlatával, illetve ezek tárolásával. A bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy az adatkezelés nincs összhangban hírszerzésről szóló 1984-es szövetségi törvénnyel. Ez kimondja, hogy az információkat kizárólag addig kezelhetik, míg az "feltétlenül szükséges".

A kémügynökség ezzel szemben tízéves híváslistákat, felvételeket, e-maileket, illetve egyéb dokumentumokat őrizget. Olyanokat is, melyeket rég meg kellett volna semmisítenie. Az adatok felhasználásával kapcsolatban az ügynökség képviselői kitérő választ adtak.

(Az alábbi videón a Kanada Királyi Lovasrendőrség vezetője is a gördülékenyebb megfigyelésért kampányol. A felvétel tavaly novemberben készült.)

A bíróság ítéletében arra is kitér, hogy bár a program 2006 óta tart, mindeddig nem kaptak teljes körű tájékoztatást annak részleteiről, csak a tanúkihallgatások során vált egyértelművé, hogy már tíz éve zajlik az adatgyűjtés.

Három éven belül második alkalommal mondta ki a szövetségi bíróság, hogy a CSIS félretájékoztatja, nem őszintén válaszolnak a feltett kérdésekre. A tárgyalást vezető Simon Noël bíró hangsúlyozta, hogy az ügynökség nem élhet vissza pozíciójával, főleg nem a bíróság bizalmával.

A CSIS ígéretet tett arra, hogy leállítja az adatelemzéseket, de azt nem tudni, hogy tényleg megsemmisítik-e a jogellenesen tárolt adatokat. A kanadai közbiztonsági miniszer közleményében azt írja, az esetről tárgyalni fog a hírszerzés vezetőivel, ám hozzáteszi, "az adatelemzésnek köszönhetően hasznos információkhoz" jutottak.

A miniszter szerint a több mint harmincéves szabályozás felett eljárt az idő, miközben a világ sokat változott. Ezzel kapcsolatban a szövetségi bíróság azon a véleményen van, hogy az utóbbi időben egyéb rendelkezéseknek köszönhetően a hírszerzés olyan jogosítványokat szerzett, amikkel már nem szükséges eseti engedély más kormányhivatalok által rögzített adatok felhasználásához.

A CSIS vezetője az ítélethirdetést követő médiavisszhangra reagálva vasárnap szintén kiadott egy közleményt, melyben hangsúlyozza, hogy ügynöksége a vizsgálat tárgyát képező esetekben jogszerűen járt el, az adatgyűjtésre engedéllyel rendelkezett és a tárolással kapcsolatban az igazságügyi minisztériummal egyeztetve arra jutottak, hogy a törvény engedélyezi az információk megőrzését. Ezt vonta kétségbe a bírósági döntés, amit elfogad, egyúttal leszögezi, hogy a szervezet nem volt tudatában annak, hogy túllépi a törvényes kereteket.

Azóta történt

Előzmények