Alapjog az 50Mbites internet Kanadában

Korlátlanság, 10 Mbites feltöltési sebesség és a mobilhálózat fejlesztése is szerepel a karácsonyi csomagban. 750 milliós keretre lehet pályázni.

Alapszolgáltatássá minősítették a vezetékes internetet Kanadában. A Kanadai Rádió-televízió és Távközlési Bizottság (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission, CRTC) határozata szerint az állampolgároknak adatkorlát mentes, minimum 50 Mbps letöltési sebességgel rendelkező csomagot kell biztosítani.

„Ma a szélessávú internetszolgáltatás elengedhethetetlen, alapvető távközlési szolgáltatás, amire valamennyi kanadainak jogosultnak kell lennie” fogalmazott a CRTC vezetője. A döntés nyomán a feltöltési sebességnek el kell érnie a 10 Mbps-t, illetve fejleszteni kell a mobilhálózatot is, kiterjesztve minden kanadai főútra a lefedettséget.

Jean-Pierre Blais, a CRTC vezetője
Jean-Pierre Blais, a CRTC vezetője (forrás: CRTC) [+]

Az állami szerepvállalás jelentős, 750 millió dolláros alapot hoztak létre a fejlesztési munkák támogatására. Az összeget a következő öt évben hívhatják le a települések, illetve internetszolgáltatók. A fejlesztések fókusza a kistelepülések és kevésbé szerencsés területek felé irányul, tavaly ugyanis már a kanadaiak 82 százaléka rendelkezett a most specifikált 50/10Mbites vezetékes kapcsolattal, tehát most a maradék 18 százalékot kívánja felzárkóztatni a kormány.

Azóta történt

  • Trump javában takarítja az internetet

    Az új amerikai elnök szerint a klímaváltozás kamu, ezért elkezdték törölni az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket, melyek cáfolják.

  • Meleg víz vagy internet?

    Míg az idősebbeknek az internet egy kényelmi funkció, addig a fiatalok számára mára alapszükségletté vált. Tízből ketten akár még a meleg vízről is lemondanának egy hónapra az internetért cserébe.

Előzmények