Japánban indul el a világ első 4K tévéadása

A japán Aszahi Sinbun meg nem nevezett forrásokra támaszkodó beszámolójára alapozva több nyugati hírügynökség is írt arról, hogy a japán kormány a tervezettnél két évvel korábban, 2014 júliusában, a brazíliai futball-világbajnokság idején el kívánja indítani a világ első 4K tévéadását.

A riport szerint a kormány döntésének hátterében az áll, hogy serkentsék az egyik legnagyobb IT-slágernek, az idei CES egyik főszereplőjének számító, különlegesen nagy felbontású televíziókészülékek elterjedését. A tervek szerint kezdetben kommunikációs műholdakról sugározzák az adást, majd később térnek át a hagyományos műholdas, illetve földfelszíni digitális sugárzásra.

A japán ipar különösen érdekelt a 4K terjedésében, hiszen a dél-koreai Samsung mellett itteni gyárak (pl. a Sony, a Panasonic és a Sharp) fektetnek nagy energiát az ilyen készülékek fejlesztésébe.

Kormányzati koordinációval egyébként Japánban már folyik az úgynevezett 8K UHD-s technológia fejlesztése is, ennek tesztjeit 2016-ban kívánják megkezdeni.

Azóta történt

Előzmények

  • Tovább javul a MinDig TV lefedettsége

    Bővültek a digitális vételi lehetőségek Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Pécs környékén elindul a B multiplex sugárzása.

  • Egyre népszerűbb a MinDig TV

    A televíziós platform rendkívül erős növekedést ért el tavaly. Az Antenna Hungária várakozásai szerint jövőre meglesz a százezer előfizető.

  • Tévézni és facebookozni egyszerre: ez a menő

    Az Ericsson felmérése szerint a tévézés egyáltalán nincs visszaszorulóban, sőt a közösségi oldalak fő témája a tévéműsorok megvitatása.