A PlayStation 4-től várják a Sony feltámadását

Izgatottan várja a világ a Sony mai, magyar idő szerint éjfélkor kezdődő rendezvényét. A New York-i eseményen mindenki reményei szerint a cég új generációs játékkonzolját, a PlayStation 4-et fogják bejelenteni. Bár a Sony hivatalosan ezt nem erősítette meg, a néhány hete egy sokat sejtető videóval elindított kampány és az egyre több kiszivárgó információ erre utal. A játékosok, fejlesztők és befektetők egyaránt sokat várnak a pletykák szerint év végén debütáló géptől.

Elődje, a PlayStation 2 a világ legnagyobb darabszámban eladott konzoljaként történelmet írt – máig mintegy 150 millió talált gazdára –, és soha nem látott magasságokba emelte a Sony hírnevét. A PlayStation 3 viszont a mára elért, szintén szépnek mondható 77 millió darabos értékesítés ellenére életciklusa első éveiben hatalmas veszteségeket okozott a gyártónak, melyet a Sony nagyon nehezen hevert ki.

Ezt a nehéz helyzetet fokozta a súlyosan félremenedzselt tv üzletág, a 2011-es földrengés és cunami és a digitális kamerák gyenge piaci teljesítménye. Az évekig megoldatlan problémák és a rosszul teljesítő üzletágak miatt a Sony 2012-ben rekord összegű, 5,7 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A technológiai piacon sokáig vezető szerepet betöltő cég látványos bukása egyfajta szimbólumává vált a japán csoda végének.

A legutóbbi pénzügyi negyedévben 123 millió dolláros veszteséget jelentettek, bár elemzők szerint jó jel, hogy a cég veszteségei az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentek. A játékeladásból származó bevétel éves szinten 15,1%-os visszaesése jól jelzi a korosodó PlayStation 3 kifulladását – a piac már nagyon várja a hétéves konzol utódját.

Az erős jen is nehezítette a cég helyzetét, de október óta 20%-ot gyengült a japán fizetőeszköz, ezzel nagyobb mozgástérhez juttatva a szigetország exportőreit.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a PlayStation 4 agresszív árazással próbálja meghódítani a piacot. Elődjéért megjelenésekor legalább 500 dollárt kellett fizetni, ami jelentősen nehezítette a korai időszakban a konzol elterjedését, a Microsoft olcsóbb konzoljának malmára hajtva ezzel a vizet. A PS4 viszont a Los Angeles Times szerint 320 és 399 dolláros verzióban fog elrajtolni, meggyorsítva a gép elterjedését életciklusának korai szakaszában.

Várakozások szerint a Sony a tavaly 380 millió dollárért felvásárolt Gaikai technológiáját is implementálja új játékgépébe, így a modern hardver mellett a PlayStation 4 lehet az első konzol, amellyel streaming szolgáltatást használva játszhatnak a vásárlók.

Hosszú távon azonban a legfontosabb kérdés a platformra érkező exkluzív játékok minősége és mennyisége. A Sonynak muszáj lesz már a konzol indulásakor olyan címeket szállítania, melyek önmagukban képesek eladni a gépet. A PS3 esetében évek teltek el, amire igazán ütős játékok jelentek meg.

A ma esti bejelentés élő videostreamen is követhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények