Kerüljük el a sokkoló mobilinternet-számlákat!

Bár a mobilinternet-csomagok már lényegesen áttekinthetőbbek, mint a szolgáltatás indulásakor, a fogyasztónak ma is körültekintőnek kell lennie, ha nem akar sokkoló összegű számlával találkozni – mondta Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Takács szerint a pozitívumok közé tartozik az a szolgáltatók által mára kidolgozott gyakorlat, miszerint a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák, ezáltal is csökkentve a magas mobilszámlák kialakulásának esélyét, valamint, hogy a korlátozás lehetőségeit, feltételeit a hirdetések szövegében is feltüntetik.

Mindezek ellenére a hírközlési fogyasztói jogok képviselője felhívja a laikus fogyasztók figyelmét arra, hogy a megfelelő körültekintés és tudatosság hiányában akár ezerszer magasabb díjat is fizethetnek azok, akik mobilinternet-előfizetés helyett a mobiltelefon-előfizetéshez tartozó alapértelmezett adatcsomagokat használják. Takács Péter javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben mobilinternet-szolgáltatást szeretnének igénybe venni, a felhasználási szokásaik alapján mérlegeljék, hogy a mobiltelefon előfizetéséhez tartozó internetszolgáltatást vagy az erre a célra kialakított mobilinternet-csomagot választják-e, ugyanis a két szolgáltatás között óriási árazási különbség van.

Szintén gyakorlattá vált, hogy a mobilszolgáltatók – többnyire a hűség ellentételezéseként – pár hónapig ingyen vagy kedvezményes áron a fogyasztók számára mobilinternet-csomagot adnak „ajándékba”. Az általában ingyenes vagy kedvezményes időszakot azonban – amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak és nem mondjuk le időben a kapott szolgáltatást – automatikusan fizetős időszak követi. Azaz, figyeljünk arra, hogy az akár igénybe sem vett szolgáltatást mindenképpen időben mondjuk le, vagy felhasználási szokásainknak megfelelően módosítsuk – figyelmeztet.

A külföldi mobilinternet-használat még mindig jóval drágább a belföldinél, ami a kevésbé gyakorlott felhasználónak problémát jelenthet. Használat előtt feltétlenül tájékozódjunk a külföldi tarifákról, a kedvezményes külföldi díjcsomagokról az NHH által fenntartott Tantusz oldalon vagy a szolgáltatónknál – javasolja Takács.

Azóta történt

Előzmények