Készül a 21 megabites mobilnetre a Vodafone

Mobilinternetes letöltési rekordot állított fel Magyarországon a Vodafone. A szolgáltató tegnap a sajtó képviselői előtt demózta a jelenleg tesztelés alatt lévő HSPA+ technológiát, mellyel a bemutatón másodpercenként 21 megabites letöltési sebességet tudott elérni. A nagyobb le- és feltöltési sávszélességet biztosító hálózat kiépítését várhatóan jövőre kezdik majd meg, a nagyvárosokban, de azt, hogy a kereskedelmi bevezetésre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni.

A szolgáltató anyavállalata idén januárban Spanyolországban az Ericssonnal és a Qualcommal karöltve demonstrálta már a HSPA+-ban rejlő lehetőségeket: akkor 16 Mbps letöltési sebességet mértek a teszt során. Az új technológia elméleti maximális sávszélessége letöltési irányban 42 Mbps, feltöltési irányban pedig 22 Mbps, de a gyakorlatban elérhető sebességet nagyban befolyásolja a bázisállomástól való távolság. A HSPA+ hátránya, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont, noteszgépet) kell vásárolni, mivel a korábbiak nem támogatják.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilinternetes piacon szeptemberben adatforgalom alapján 34 százalékos részesedést ért el, de a cég ügyfeleinél a legmagasabb, mintegy 1,8–2 GB az egy főre jutó havi adatforgalom. Az operátor harmadik generációs széles sávú hálózata 377 magyarországi településen érhető el, ami 63 százalékos lakossági lefedettséget jelent.

Azóta történt

Előzmények