Kötelező szülői felügyelet az online játékoknál

A kormányzat döntése következtében a jövőben Kínában az online játékok szolgáltatóinak kötelező lesz biztosítani a szülői felügyeleti rendszert – tudósít a változásról a chinadaily.com.

A kínai netezés robbanásszerű fejlődésének egyik következménye, hogy mind több fiatal lett az országban „játékfüggő”. E tendencia mérséklésére a kormányzat folyamatosan törekszik, például leszoktató táborokkal. Ennek a központi akaratnak az újabb megnyilvánulása ez az intézkedés is, mely sokban hasonlít a nyugati országok hasonló lépéseire – azzal a különbséggel, hogy náluk kötelező jelleggel vezetnek be szabályokat. A mostani, március elsejétől életbe lépő intézkedést is nyolc állami szerv jegyzi, például a kultuszminisztérium és a védelmi minisztérium.

A tesztüzem ebben a hónapban indul, és a lényeg az, hogy a személyazonosságukat igazoló szülőknek joguk lesz felügyelni gyerekeik tevékenységét az online játékokat kínáló portálon, az üzemeltetőknek pedig kötelességük lesz a szülők kéréseit teljesíteni: információkat kiadni a tevékenységekről, tiltani, meghatározni a napi játékidőt. A rendelet azt is előírja, hogy az üzemeltetők erre a feladatra alkalmazzanak felelős személyzetet, hozzanak létre egy e célt szolgáló honlapot, valamint biztosítsanak segélyvonalat is, ahol az azonnali intézkedési kérelmeket fogadhatják. Emellett javaslatokat is tartalmaz a dokumentum, melyek szerint ajánlott, hogy az iskolások heti két óránál kevesebbet töltsenek el ilyen játékokkal, illetve ne költhessenek másfél dollárnyi jüannál többet havonta ilyen célra.

Az internetes játékfüggőség – valószínűleg politikai nyomásra is – igen fontos téma Kínában: a kínai akadémia társadalomtudományi intézete szerint az országban körülbelül 33 millió játékfüggő tinédzser van. De szakértők szerint mind a felmérés módszertana – ki is a játékfüggő? milyen károkat okoz ez? –, mind az ez ellen fellépő szigorúság hatékonysága kérdéses, arról nem is beszélve, hogy a tiltás ebben a korsztályban valószínűleg dacot, lázadást vált ki, és feltehetően megtalálják majd az utat a tiltások megkerülésére – ahogy eddig sokan megtették már.

Azóta történt

Előzmények