A világ legnagyobb rádiótávcsövét állította fel Kína

A „kínai” ma már nem azt jelenti, mint húsz éve: az ország világelsőségre tört a tudományban és a technikában.

Az új, összesen 185 millió dollárba kerülő komplexum egyrészt a legnagyobb, másrészt a legérzékenyebb ilyen földfelszíni létesítmény a világon, és a hivatalos bejelentés szerint első számú feladata a Földön kívüli élet kutatása lesz.

A még 1994-ben elindított, végül ténylegesen öt év alatt megvalósított projekt befejezésével a kutatóállomás és távcső – hivatalos nevén: Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) – utolsó darabját pár napja helyezték el, és várhatóan szeptemberben kezdhetik meg vele a munkát. A Guizhou (贵州 - Kujcsou) tartományban felépített, 500 méter átmérőjű rádiótávcső közel 4500 panelből áll, védik a külső zavaró elektromágneses hatásoktól, sőt ennek érdekében szeptemberig kb. 9000 embert fognak áttelepíteni a távcső öt kilométeres körzetéből a szomszédos megyékbe. A hivatalos közlemény szerint a tesztidőszak lezárulta után a távcső képes lesz több mint ezer fényévre „ellátni”, vagyis ekkora távolságból tud majd jeleket fogni.

A kínai csillagászszövetség vezetője az esemény alkalmával elmondta, hogy a távcső reményeik szerint nagyon sok új információt hozhat az ősrobbanás (a Big Bang) jelenleg még igen kevéssé, bizonytalanságokkal terhelt természetének feltárásához.

A projektet az állam – a kommunista párt – kiemelten támogatta, mivel szorosan illeszkedik ahhoz a célkitűzéshez, mely szerint Kínát – nyolc területen, többek között az űrkutatás és a szuperszámítógépek szegmensében is az élre kerülve – a népköztársaság megalapításának századik évfordulójára, azaz 2049-re a világ első, vezető tudományos hatalmává kell tenni.

Azóta történt

Előzmények