Készül Kína nyílt forráskódú operációs rendszere

Úgy tűnik, Kína egyre határozottabban próbál függetlenedni a nyugati IT megoldásoktól, legyen az hardveres vagy szoftveres. A mobil operációs rendszerek terén már elkezdődött ez a folyamat, a Kínai Ipari- és Információtechnológiai Minisztérium pedig a napokban jelentette be, hogy együttműködik a Canonicallal egy Ubuntu Linuxra épülő kínai operációs rendszer létrehozásán. A lépés része annak az ötéves tervnek, melynek célja a nyílt forráskódú szoftverek népszerűsítése az ázsiai országban.

A Kylin kínai piacra hangolása nem merül ki pusztán a lokalizációban. A jövőben képes lesz együttműködni a Baidu térképszolgáltatásával, az egyik vezető kínai online áruházzal a Taobaóval, kínai bankok elektronikus fizetési megoldásaival, és valós idejű vonat- és reptéri menetrend is elérhető lesz rajta. A 13.04-es verzió egyelőre még jóval kisebb tudású, de már támogatja például a kínai naptárt, és a felhasználók könnyedén tudnak keresni a népszerűbb kínai zeneszolgáltatók kínálatában. A Canonical együtt dolgozik a Kingsofttal is (megy a legnépszerűbb kínai irodai csomagot, a WPS Office-t fejleszti), akivel fotófeldolgozó illetve rendszermenedzsment szoftvereket készítenek az új platformra.

Az Ubuntu Kylinnal Kínának ezentúl saját biztonságos és stabil asztali operációs rendszere lesz, és mögötte áll majd az Ubuntu érett fejlesztői és OEM ökoszisztémája – nyilatkozta Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója. A mostani együttműködés helyi tőke és tudás bevonásával biztosítja, hogy az eredmény megfeleljen a kínai piac igényeinek.

A Kylin első ütemben csak asztali és hordozható számítógépekre lesz elérhető, de dolgoznak a szerverekre szánt verzión is.

Azóta történt

Előzmények