Április 25-én jön az Ubuntu 13.04

A most megjelenő Ubuntu 13.04-es kiadásban több olyan új lehetőség és szolgáltatás is bemutatkozik, amelyek még hatékonyabbá tehetik a számítógéppel végzett munkát.

A legfontosabb változás, amelyet valószínűleg mindenki azonnal észre fog venni, és örömmel fogad majd, hogy jelentősen gyorsult a felhasználói felület működésének sebessége. Az animációk gördülékenyebbek lettek, gyorsabban jelennek meg az egyes grafikai elemek, és a rendszer hamarabb reagál a műveletekre. Nem csak gyorsabbak, de látványosabbak is lettek az animációk: az új kiadásban több apró fejlesztésre is sor került ezen a területen, így például szebb animációk kísérik az ablakok automatikus átméretezését, vagy a Unity felület keresőjében megjelenő előnézetet.

Ubuntu

Szintén fontos változás, hogy még gyorsabban és egyszerűbben válthatunk egy alkalmazás nyitott ablakai között. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy az egeret az indítópanelen a program ikonja fölé húzzuk, és máris lapozhatunk az egérgörgő segítségével. Emellett akár a jobb egérgombbal is rákattinthatunk az ikonra, és a megjelenő menüt használva is válthatunk az alkalmazás egyes ablakai között.

A fentieken túl számos apróbb fejlesztésre is sor került, így például a felső panelen megjelenő kis felhő ikon segítségével kezelhetjük a beépített cloudszolgáltatás, az Ubuntu One legfontosabb funkcióit. Apró, de hasznos fejlesztés, hogy a szintén a felső panelen megjelenő Bluetooth menüből közvetlenül állíthatjuk, hogy látható legyen-e a gépünk.

Ubuntu

A felhasználói felületet érintő változások mellett természetesen a legújabb nyílt forráskódú alkalmazások is bekerültek az új Ubuntu-kiadásba, ahogy azt már korábban is megszokhattuk. Így az új Ubuntu a legfrissebb, 4.0.2-es LibreOffice irodai programcsomaggal, a legújabb Firefox böngészővel és Thunderbird levelezővel érkezik.

A szabad szoftverek mellett pedig már egyre több népszerű, zárt forráskódú játékprogram is elérhető Ubuntura a Steam alkalmazásboltnak köszönhetően. A Steam az Ubuntu Szoftverközpontból néhány kattintással telepíthető.

Ubuntu

Az Ubuntu 13.04-es kiadása 9 hónapon keresztül, 2014 januárjáig élvez hivatalos támogatást. Az Ubuntu következő kiadása várhatóan 2013 októberében jelenik meg, így a felhasználóknak három hónap áll majd rendelkezésükre, hogy frissítsenek. Azok, akik nem szeretnének félévente újabb kiadásra frissíteni, választhatják a hosszú távú támogatást élvező Ubuntu 12.04 LTS kiadást, amely 2017 áprilisáig kap biztonsági frissítéseket és hibajavításokat.

Az Ubuntu 13.04 április 25-én csütörtökön, várhatóan a délutáni órákban jelenik meg. Ezt követően bárki ingyenesen letöltheti az ubuntu.com weboldalról, vagy a Magyar Ubuntu Közösség oldaláról, az ubuntu.hu-ról.

Azóta történt

Előzmények