Közösségi médiát szabályozó hatóságra lehet szükség

Frances Haugen, a Facebook korábbi felsővezetője arról beszélt a Kongresszusnak, hogy kevésbé lenne ártalmas a közösségi média, ha külön hatóság felügyelné.

A WSJ cikksorozatával és Frances Haugan Kongresszus előtti meghallgatásával nem ér véget egyhamar a Facebook újabb hatalmas botránya.

Haugen konkrétan arról beszélt a napokban a Kongresszus előtt, hogy a közösségi médiát úgy lehetne kevésbé ártalmassá tenni, ha azt egy külön hatósági szervezet szabályozná, és korábban a tech szektorban dolgozó emberek is lennének benne.

Haugen szerint ugyanis a világon jelenleg csak azok tudják, hogy mi történik a Facebooknál, akiket erre képeztek ki, akik a Facebookkal együtt nőttek fel, esetleg rivális közösségi oldalnál.

A közösségi platformok és a Facebook régóta vitatémát jelentenek szabályozás terén, az átláthatóság hiánya, az adatok kezelése és a felhasználókra gyakorolt hatások miatt.


[+]

Haugen, a Facebook egyik korábbi felsővezetője elmondta azt is: a Facebook annyira profitorientált, hogy nyomás nélkül nem változik meg, a Kongresszus beavatkozására van szükség. Elmondása szerint ha ő lenne a cég ügyvezetője, azonnal olyan irányelvet léptetne életbe, amelyen keresztül megosztanák a belső kutatásokat a Kongresszussal és a hatóságokkal. Jogi szakértők szerint ezek a platformok a legnagyobb titokban fejlődnek, és külső vizsgálat esetén később mindent megváltoztatnak.

A Facebook egyik szóvivője a meghallgatások kapcsán jelezte: maga a cég 2,5 éve várja a kormánytól a frissített szabályozásokat és felügyeletet.

Haugen egyébként arra is felhívta a politikusok figyelmét, hogy mielőbb meg kellene reformálniuk a Section 230-at, és a cégeket felelősségre kellene vonni az algoritmusaik miatt. Elmondása szerint a Facebook és a többi cég 100 százalékos kontrollal bír az algoritmusok fölött, és nem szabadna engedni, hogy azokat a növekedés és a hírnév szerzésére használják a közbiztonság kárára. Szerinte ezeknek a cégeknek a nyereségét a mi biztonságunkkal finanszírozzuk.

Haugen ezen felül javasolta, hogy a Facebook platformjain az alsó korhatárt 13-ról emeljék 16-ra vagy 18-ra, mert a platformok nem csak függőséget okoznak, de a gyerekeknél mindenféle egyéb problémát is.

Azóta történt

Előzmények