Látásjavító videojátékok

Egy brit kutatócsoport vizsgálata szerint a számítógépes játékok jól használhatók az ún. tompalátás (amblyopia) kezelésében – írja a BBC. Ez egy olyan állapot, melyben az egyik szem jobban lát, mint a másik. Többnyire kancsalság következtében alakul ki, úgy, hogy az agy a rosszabb fénytörésű szemből érkező homályosabb képet „elnyomja”, és csak a másik szemre hagyatkozik, ezzel pedig a rosszabb szem fókuszáló képessége tovább romlik. A tompalátást hagyományosan úgy gyógyítják, hogy a rosszabbul látó szemet jobban megdolgoztatják, amire az egyik legegyszerűbb módszer gyerekkorban a jó szem eltakarása. Ezt a kezelést körülbelül 400 órán át kell folytatni, mellékhatása lehet a két szem együttműködésének hiányából fakadó kettős látás.

A brit Nottinghami Egyetem kutatói egy virtuális valóságra építő terápiát dolgoztak ki, amely mindkét szemet megdolgoztatja, de a rosszabbat aktívabb közreműködésre ösztönzi. Ezt pedig úgy érik el, hogy a két szem más képet lát az adott játékból, a klasszikus Pacman esetében például a jó szem a labirintust, a rosszabb az irányítandó figurát és az őt üldöző szellemeket (A kutatók által használt másik játék egy autóverseny.) A feladat teljesítéséhez a két szem együttműködésére van szükség.

Az első tapasztalatok rendkívül biztatóak. Bár a kutatók az eltakarásos módszerhez hasonlóan 400 órás kezelésre rendezkedtek be, 12 év alatti gyerekek esetében már kétórányi játék után is a hagyományos terápia eredményéhez hasonló látásjavulás következett be. Ráadásul az új módszer olyan gyerekeknél is hatásos volt, akiknél az eltakarásos kezelést korábban sikertelenül alkalmazták. A „játékos gyógyítás” tudományos igazolása még várat magára, de a biztató korai tesztek után már szabadalmaztatták az eljárást, melyet egy orvosi berendezéseket gyártó cég már licencelt is.

Azóta történt

Előzmények