Ez már tényleg a Minority Report technológiája

Valószínűleg nem véletlen, hogy egy gesztusvezérlő megoldást kifejlesztő San Franciscó-i induló vállalkozás épp akkorra időzítette az amerikai szaksajtónak tartott bemutatóját, amikor a Microsoft kiadta a Kinect for Windows legújabb fejlesztői csomagját.

A demonstrációról tudósító Cnet munkatársa azt emelte ki beszámolójában, hogy a Leap nevű eszköz a cég szerint kétszázszor érzékenyebb, mint a ma a piacon található hasonló vezérlők: például a Kinect érzékenysége a kéznél ér véget, ennek a mozgását tudja fogni és értelmezni, ezzel szemben a Leap az ujjak mozgására is képes reagálni. A gyártó technológiai vezetője a következő, a kiemelt érzékenységből fakadó felhasználási lehetőségeket sorolta fel a bemutatón:

  • egyujjas navigáció az operációs rendszerben vagy weblapok böngészése
  • a már ismert, ujjakkal történő nagyítás vagy kicsinyítés
  • interakció 3D-s modellekkel mérnökök számára
  • két- vagy háromdimenziós precíziós rajzok készítése
  • bonyolult 3D-s adatvizualizációk manipulálása
  • új játékok
  • digitális dokumentumok aláírása „a levegőben”

A fentieket csak a kezdetnek tekintő cégnek sikerült befektetőket szerezni a további fejlesztésekhez, és terveik szerint egy komplett fejlesztői ökoszisztémát hoznak létre a technológia körül. Tanultak a Microsoft kárából, akik kezdetben zártan kívánták tartani a Kinectet, ám később a rájuk nehezedő nyomás hatására utat nyitottak a fejlesztőknek. A Leap vezetői kezdettől fogva a fejlesztők megnyerésére törekednek, és a fokozatosan megvalósuló nyíltság jegyében létre akarnak hozni egy alkalmazásboltot, ahol az új ötletek megjelenhetnek.

A Leap Motion egy USB-s input eszközt és a szoftveres platformot tartalmazó fejlesztése a várakozások szerint 70 dollárért lesz majd kapható a jövő év elején.

Azóta történt

Előzmények