Letölthető a Thunderbird 3 új bétája

A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról nagyjából másfél évvel ezelőtt levált Mozilla Messaging kedden kiadta a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának harmadik bétáját. A kiadáshoz fűzött jegyzetek szerint a Gecko 1.9.1.1-es motorra épülő új tesztverzióba több mint 500 módosítás került bele, de ezek közül csak kevés látványos.

Ilyen a tabos üzenetkezelés finomítása. A 3-as generációban az egyes üzeneteket, mappákat stb. önálló lapokon is meg lehet nézni, sőt a lehetőséget a kiegészítők (például a Lightning Calendar) is használhatják. A harmadik bétában ha kétszer rákattintunk egy üzenetre, vagy egy üzeneten megnyomjuk az Entert, az új lapon fog megnyílni; az egér középső gombjával kattintva pedig a levelek és a mappák a háttérben nyílnak meg új lapon. Ha a programból kilépünk, az elmenti a megnyitott lapokat, és legközelebb azokat megjelenítve indul újra.

Újdonság a javított Gmail-integráció; a postafiók hozzáadása varázsló, amely az e-mail cím megadását követően megpróbálja automatikusan konfigurálni a fiókot; és az, hogy ha több e-mailt jelölünk ki egyszerre, a program egy „összefoglaló” előnézeti képet ad róluk. A szintén új Smart Folders mappa több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) tudja kombinálni. „De e verzió fontosabb fejlesztéseinek zöme a háttérben marad, és leginkább a kiegészítőfejlesztőknek szól. Számos dolog egyszerűbb lesz majd [a változtatásoknak köszönhetően], viszont a már kész kiegészítőket hozzá kell igazítani a módosításokhoz. Mindez előkészíti a terepet a felhasználói felület tervezett átalakításához, a GloDa keresőmotor támogatásához” – írja blogjában Dan Mosedale, a cég műszaki vezetője.

A Thunderbird 3 harmadik bétája Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre letölthető – magyar nyelven is – a Mozilla Messaging weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények