Letölthető a Thunderbird 3 első bétája

A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról nagyjából egy évvel ezelőtt levált Mozilla Messaging tegnap kiadta a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának első béta-változatát. Ennek leglátványosabb újdonsága a már korábban megígért tabos ablakkezelés: az egyes üzeneteket, mappákat stb. önálló lapokon is meg lehet nézni, sőt a lehetőséget a kiegészítők (például a még szintén tesztváltozatban elérhető a Lightning Calendar) is használhatják.

Már a májusban kiadott alfában is látszott a törekvés az üzenetablak használhatóbbá tételére, ez most még hangsúlyosabb lett: igyekeztek az üzenetekhez „közelebb vinni” a velük kapcsolatos parancsokat. Egyszerűbb az új levelezőpartnerek hozzáadása is: ha egy olyan feladótól érkezik e-mail, aki nem szerepel a címjegyzékben, a neve mellett egy csillag jelenik meg, elég erre rákattintani az illető felvételéhez. Továbbfejlesztették a kiegészítőkezelőt is (Add-on Manager), amellyel könnyebb megtalálni és telepíteni az add-onokat; javítottak az IMAP protokoll támogatásán és az egyéb levelezőkliensekkel való együttműködésen, valamint megoldották, hogy a Windows Vista asztali keresője a Thunderbird üzeneteiben is keressen.

A program fejlesztését koordináló David Ascher szerint a béta még korántsem tartalmazza a 3-as verzióba beépíteni tervezett összes funkciót. A későbbi tesztváltozatokban várható még az automatikus fiókkonfiguráció, egy, az üzenetek párbeszédszerű csoportosítását biztosító – a Google Gmailből ismerhető – opció, egy okosabb kereső és a Calendar megjelenése.

A béta számos nyelvi változatban – köztük magyarul is – letölthető a Mozilla Messaging weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények