Megjelent a Yahoo! új webes könyvjelzőkezelője

A Yahoo! tovább szeretné könnyíteni a weben szörfözők dolgát, ezért egy egyszerü keresési segédeszközt kínál a felhasználóknak – jelentette be kedden a cég képviselője. Az átalakított és áttekinthetőbbé tett könyvjelző-menedzselő szolgáltatás véleményük szerint megkönnyíti például a felhasználók együttműködését. Ezt a technológiát, mely az ismeretek megosztásán alapul, a tudatosabb felhasználók eddig is kedvelték, de az átlag felhasználók – akiket a Yahoo! megcéloz fejlesztéseivel – még bonyolultnak találták. Tomi Poutanen, a Yahoo! közösségi keresőt fejlesztő üzletágának termékmenedzsere úgy véli, mind könnyebbé kell tenni a könyvjelzők megosztásának lehetőségét.

Azért a könyvjelzők kezelésére helyezték a hangsúlyt, mert a legtöbb felhasználó ezek adatai alapján tér vissza a felfedezett új oldalakra, ez a böngészők legalapvetőbb eszköze. Talán meglepő, de a legtöbb júzer számára a könyvjelzők mentése vagy gépek közötti szállítása, esetleg a barátokkal történő megismertetése nagy gondot okoz.

A 2005-ben a Yahoo! tulajdonába került del.icio.us közösségi könyvjelzőkezelő szolgáltatás a képzettebb felhasználók körében ugyan népszerű, de a nagyközönség nem méltányolta kellőképpen, jelenleg körülbelül egymillió felhasználója van. Ezzel szemben a Yahoo Bookmarks húszmillió egyéni felhasználót csábított magához. Az új eszköz most néhány még egyszerűbb megoldást kínál a problémákra. Az áttekinthető, könnyen kezelhető szolgáltatás több keresés-módszertani tanácsot ad használójának, s több alternatívát is kínál a megszerzett információk megőrzésére, rendszerezésére és megosztására. A megtalált linkek közvetlenül megoszthatóak e-mailben vagy azonnali üzenetküldő szolgáltatással.

A fejlesztés célja az lehet, hogy a Yahoo! utat találjon a web legnagyobb és legmeghatározóbb közössége, a közösségi oldalak felhasználói felé – véli a Gartner elemzője, Mike McGuire. Félig ironikusan Web 1.5-nek is hívhatnák, mely a statikus web és az úgynevezett Web 2.0 interaktivitása között félúton áll.

Azóta történt

Előzmények