Megmondja a szoftver, hogy boldog vagy-e…


Az arcfelismerés az egyik legérdekesebb szoftverfejlesztési irányzat, s ami morzsa ezekből a kutatásokból a nagyközönség elé jut, még így, töredékeiben is érdekes. A német, erlangeni Fraunhofer Integrált Áramköri Intézet (IIS) kutatói olyan arcfelismerő szoftvert fejlesztettek, amely képes arra, hogy arckifejezésünk változásaiból folyamatosan nyomon kövesse pillanatnyi hangulatunkat. A mintegy 30 000 jellegzetes arcjegy azonosítására és egyszerre több arc elemzésére képes szoftver lehetséges alkalmazásait fejlesztői a reklámpszichológia, a szoftvertesztelés és a vezetési figyelemvizsgáló rendszerek területén látják – adta hírül a The Engineer.

A brit lap cikkében említett példák szerint az arckifejezés-elemző rendszer segítségével eldönthető, hogy egy szoftver mely aspektusai váltanak ki erőteljes érzelmi reakciót a felhasználóban, illetve felmérhető, hogy mekkora kihívást jelent egy szoftver használatának elsajátítása.


Az alkalmazás azonnal meg tudja állapítani nemünket és azt, hogy milyen lelkiállapotban vagyunk. A rendszer részben előre beprogramozott információkra, részben pedig tanulás útján elsajátított tudásra támaszkodik. Az elemzőrendszer számára a legfontosabb adatokat az arc, a szemek, a szemöldökök és az orr körvonalai szolgáltatják. Az arcfelismerő és -elemző programcsomag bemutató verziója letölthető a Fraunhofer IIS weboldaláról.

Kipróbáltuk a letölthető verziót, ám a saját arcunkat webkamerán keresztül elemző szoftver nem hajlandó a harmadik használat után működni, úgyhogy egyik nagy kedvencünkön, Szalacsi videóján teszteltük. Nos, a mi magyar hősünkkel még nem bír el a program – legalábbis a demó –, mivel folyamatosan változó hangulatúnak mutatta, de leginkább a boldog és szomorú között váltakozott, illetve e kettőt mutatta egyszerre.

Bár lehet, hogy nagyon is jó a szoftver, csak ez egy boldog, szomorú dal…

Azóta történt

Előzmények