Jön a Microsoft ingyenes vírusirtója


Nem jutott egyről a kettőre

A Microsoft hamarosan elérhetővé teszi ingyenes, egyelőre csak kódnevén Morróként ismert vírusirtója kipróbálható béta-verzióját – tudta meg a Reuters tegnap. A vállalat szóvivője pontos kiadási dátummal nem szolgált a hírügynökségnek, de azt elmondta, hogy a cégen belül már jó ideje folyik a termék tesztelése.

Redmond tavaly novemberben jelentette be, hogy 2009 júniusának végén befejezi az egy évre 49,95 dollárért előfizethető, vírusvédelmet, tűzfalat, rendszerkarbantartó és -optimalizáló eszközöket, valamint adatmentő alkalmazást is tartalmazó OneCare biztonsági csomagjának értékesítését, és a fizetős megoldás helyett egy ingyenes vírusirtót kínál majd a Windows-felhasználóknak. A Forefront-motorra épülő Morro a hírek szerint kizárólag vírus- és malware-védelmet biztosít majd, cserébe viszont jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. A termék elsősorban a piacon ma is elérhető ingyenes antivírusok (AVG, Avast! stb.) és nem a fizetős megoldások versenytársa lesz.

A Microsoft azért döntött a grátisz vírusirtó kiadása mellett, hogy javítson a felhasználók kétségbeejtő PC-biztonsági statisztikáin. Ma a fejlettebb országokban a windowsos számítógépek több mint 50 százalékán vagy nincs semmiféle antivírus, vagy ha van is, elavult adatbázissal rendelkezik – a fejlődő országokban pedig még rosszabb az arány. A Morróval jóval több windowsos PC alapvető védelmét tudják majd biztosítani – érvelnek.

Kérdés, hogy ehhez mit szólnak majd a versenyügyi hatóságok, melyek az érintett riválisok panaszai alapján korábban már többször kifogásolták bizonyos alkalmazások – például a médialejátszó és a kémprogramirtó – összekapcsolását a Windowszal. A Microsoft mindenesetre igyekszik elébe menni a problémának, és azt mondja: mindenki olyan vírusirtót használhat, amilyet csak akar, az övék csak egy lesz a sok közül. A terméket nem is fogják integrálni a Windowsba, az internetről lehet majd letölteni Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszerekre.

Azóta történt

Előzmények