Már terjed a Windows 8

Noha még hónapok vannak hátra a Microsoft új operációs rendszerének debütálásáig, az elmúlt hetekben a Gemius SA internetes méréseiben egyre több közép- és kelet-európai országban vált kimutathatóvá a Windows 8 jelenléte. A régióban először márciusban, Horvátországban bukkant fel az új kiadás a statisztikában, majd áprilisban már a balti országokban is mérhető volt az elterjedtsége. Magyarországon június első hetében ugrotta meg az új rendszer a mérés küszöbszintjét.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt ma „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. Legutóbb, július első hetében 675 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A rankings.hu adatai szerint június második hetében az oldalletöltések 0,12 százalékát kezdeményezték itthon a Windows 8 előzetesét futtató gépekről, ami közel 1 millió oldalletöltést jelent. A rendszer részesedése azóta szerény mértékben, 0,13 százalékra nőtt.

A webes mérésben értelemszerűen a Windows 8 előzetesi szerepelnek: a rendszer nyilvános béta-változatát február végén, a publikus release candidate-et (release preview néven) pedig május végén adta ki a Microsoft. Érdekes adat, hogy a mérések küszöbszintjét a (0,1 százalékos részesedést) csak az utóbbi kiadását követően érte el a rendszer.

Ugyanez volt a helyzet egyébként annak idején Windows 7 esetében is, a mérési adatok összehasonlítása ugyanakkor azt is megmutatja, hogy a Windows 7 tesztváltozatait sokkal többen használták akkor, mint a Windows 8-éit most. 2009 májusának közepén, másfél hónappal az RC kiadását követően ugyanis a Windows 7 részesedése már 0,7 százalék körül volt a hazai internetezők számítógépein, ennek a szintnek nagyjából az ötödét érte most el ugyanennyi idő alatt a Windows 8 release preview. Ez tanulságos adat lehet az új rendszerrel kapcsolatban rendkívül optimista Microsoft számára.

Azóta történt

  • Touch-gesztusok a Windows 8-ban

    Ezekkel a mozdulatokkal lehet vezérelni arra alkalmas készülékeken a Microsoft október végén megjelenő operációs rendszerét.

  • A Windows 8 premierjének napja: október 26.

    Az új operációs rendszer kiskereskedelmi forgalmazása és a frissítések terjesztése október utolsó péntekjén indul.

  • Mínuszba futott a Microsoft

    Noha a Windows-üzletág forgalma csökkent, a cég tőzsdei pályafutásának első vesztesége egy öt évvel ezelőtti felvásárlás most elkönyvelt értékcsökkenése miatt keletkezett.

Előzmények