Élesben megy a Windows Azure, a Microsoft „felhője”

A novemberi véglegesítés után elérkezett az újabb állomás: a Microsoft tegnap jelentette be, hogy a „cloud computing” szolgáltatásokat kínáló Windows Azure, illetve az SQL Azure most már elérhető – egyelőre 21 országban, a bővítés az év hátra lévő részében várható (a korábbi bejelentések szerint Magyarországon is márciusban vezették volna be, de a legutóbbi hírek szerint ez a dátum április elsejére módosult).

Ahogy annak idején az IT café is beszámolt róla, az Azure egy teljes környezetet biztosít a vállalkozások számára, aki nem maguk kívánják megteremteni a szükséges informatikai infrastruktúrát, hanem inkább az internet segítségével bérelnék a szükséges kapacitásokat és tudást: nyugodtan nevezhetjük „webes operációs rendszernek”; a felhasznált erőforrásokért és szolgáltatásokért azok igénybevételének mértéke után kell fizetni. Nagy előnye lehet a megoldásnak, hogy a .NET mellett a PHP-s, illetve Java nyelven írott alkalmazások migrációjára is lehetőséget ad.

A szolgáltatás előzetes változata (CTP) januártól már ingyenesen elérhető volt, de mostantól az ezt használóknak át kell váltaniuk a fizetős modellre – kivéve azokban az országokban, mint Magyarország, ahol még nem áll rendelkezésre az éles változat. Az SQL Azure CTP-felhasználóinak adatbázisai megmaradnak, de újakat már nem tudnak létrehozni, s az addig a fizetős rendszerbe be nem jelentkezett a felhasználói fiókokat március elsején, illetve az Azure Storage fiókokat április elsején törlik.

Azóta történt

Előzmények