2026-ra önvezető autók lehetnek a brit utakon

Bizakodó a brit közlekedési miniszter, szerinte minden önvezetéssel kapcsolatos fejlesztés arra koncentrál, hogy az emberek biztonságban legyenek.

Mark Harper brit közlekedési miniszter szerint egyes brit utakon már 2026-ban lehetnek önvezető autók. Ezek alkalmazása Nagy-Britanniában jelenleg tilos, de az AV-törvény 2024 végére elkészülhet.

Így Harper szerint 2026-ban már lehet majd önvezető járművekkel találkozni – itt teljes önvezetésről van szó. Harper szerint a dolog fokozatos lesz, így eleinte csak bizonyos helyeken használnak majd ilyesmit.

A technológiai kritikusai szerint az önvezető autók baleseteket okozhatnak, az USA-ban pedig nagy botrányt kavart a Cruise ügye, amely kivonta a forgalomból a járműveit egy baleset után – és az egész USA-ban megtorpant az önvezetés témája az elemzők szerint.

Harper szerint azonban a technológiában ott az esély a biztonság fokozására: azt mondja, bármit is látott eddig önvezetés kapcsán, minden arra koncentrált, hogy az emberek nagyobb biztonságban legyenek.

Novemberi törvények szerint azonban a briteknél a gyártók felelnek majd az önvezető autók esetleges baleseteiért, nem a tulajdonosok. Azt ígérik, megvédik a felhasználókat, és biztonságot hirdetnek az önvezetésben.

Azóta történt

Előzmények