Messengerek inváziója: a Microsoft és a Yahoo! is frissít

A múlt héten Chris Jones, a Windows Live-ért felelős csapat vezetője lelkesen jelentette be, hogy a teljes szolgáltatáscsomag megújítása előtt állnak, s a következő hetekben, hónapokban számtalan frissítéssel találkozhatnak a felhasználók. Ennek első lépése, hogy letölthetővé tették a Windows Live következő változatának tesztverzióját.

A különböző szoftvereket és szolgáltatásokat egységben kínáló Windows Live fejlesztésére egy új terminológiát is bevezettek néhány éve, s a több évig tartó, fokozatosan megvalósuló, a webes szolgáltatásokat, PC-s szoftvereket és mobilos alkalmazásokat összehangoltan tartalmazó projekt egyes elemeit úgynevezett wave-ekben, „hullámokban” bocsátják ki, s ezek a hullámok egyaránt tartalmaznak új elemeket, frissítéseket és javításokat is.

Az első hullám 2006-ban zárult le, amikor a Hotmailt, a Messengert és a Spacest egyetlen keretbe, a Windows Live-ba foglalták bele. A második szakaszban egy olyan szoftvercsomag kialakítása volt a fejlesztők célja, mely új funkciókkal bővült, s a teljes körű webes kommunikációs egység megteremtésétől vezettetve jó néhány új komponens került be a Live-ba (Live Writer, Events, Calendar, Family Safety stb.), ugyanakkor a meglévőket is átalakították, frissítették, majd 2007 végére az egész csomagot összehangolták a Windows Mobile-lal is.

A múlt héten nyilvánossá vált tesztverzió már a harmadik hullámot jelenti, gyakorlatilag minden programot és szolgáltatást frissítettek (egyelőre bétában, tehát aki biztosra akar menni, az még ne cserélje le a régi Windows Live-ot, vagy komponenseit), s az egyik legnagyobb átszabáson a népszerű Messenger esett át, gyakorlatilag teljesen átalakították a felhasználói felületet, s rengeteg apró, de hasznos funkciót tettek bele, valamint a testreszabhatósága is bővült.


Pingbox

Valószínűleg az is az „új hullám” része, hogy a Microsoft tegnap megerősítette: a Windows 7-ben már nem szerepelnek az XP és a Vista azon kiegészítői, melyek megfelelői megtalálhatóak a Windows Live-ban (Windows Mail, Windows Calendar, Windows Contacts, Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker), ezeket kiemelik az operációs rendszerből, s webes szolgáltatásként érhetőek majd el.

Szinte ezzel egyidőben a Yahoo! is megjelentette a Microsofténál kevésbé népszerű, ám még mindig komoly piaci súllyal rendelkező saját Messengerének következő verzióját, a 9.0-t. A szintén alapos újratervezésen átesett Yahoo! Messenger bizonyos tekintetben a ma már kötelező, az MSN által is alkalmazott megoldásokat használja (új témák, javított és bővített keresési, illetve menedzselési lehetőségek, spamvédelem stb.), de tartalmaz egy egyedi lehetőséget is, a Pingbox nevű funkciót: a weboldalak üzemeltetői ezt beilleszthetik saját oldalukba, s ennek segítségével valós időben cseveghetnek a Messenger felhasználóival.

Azóta történt

Előzmények