Norton Confidential az adatlopás ellen

A Symantec megjelentette a Windows-platformra fejlesztett, otthoni használatra szánt Norton Confidentialt, amely kettős szintű védelmet nyújt a manapság legnagyobb veszélyet jelentő adathalász oldalak és a letapogató crimeware-ek ellen. Emellett a termék olyan esetben is hasznos szolgálatokat tehet, amikor a felhasználó megosztja másokkal személyes adatait, például jelszavakat és bankszámlaszámokat. A Norton Confidential legfontosabb jellemzője, hogy nem bízza a véletlenre a biztonság kérdését: egyértelmű vizuális jelzéseket használ, hogy tudassa a felhasználókkal, kellőképpen biztonságos-e a környezet online tranzakciók megkezdéséhez.

A többség nem érzi magát biztonságban az online tranzakcióknál

A 2005 októberében, a Symantec megbízásából készített Harris Interactive-tanulmányból már kiderült, hogy a felhasználók 71 százaléka kényelmetlenül érzi magát, amikor személyes adatait az online kapcsolaton keresztül kell megosztania, 53 százalékuk pedig kifejezetten tart az online azonosító ellopásától. Kétségtelenül nyomós okokat lehet felsorolni, hogy miért is kell elővigyázatosnak lenni az online biztonság kérdésében. A kutatások szerint a terjedő crimeware – a malware-ek egy fajtája – az információ és az azonosítók ellopására fókuszál, és megnövekedett fenyegetettséget okoz az online tranzakciókat folytató felhasználóknál. A Symantec legutóbbi, 2006 januárja és júniusa közötti időszakot vizsgáló internetbiztonsági jelentése (Internet Security Threat Report X) szerint 50 kártékony kódból mintegy 30 a felhasználók bizalmas információit vette célba.

A Norton Confidential előnye a többi hasonló termékkel összehasonlítva, hogy az adathalászat és a crimeware-ek ellen is védelmet nyújt, méghozzá egyetlen megoldáson keresztül. Nem csupán megállítja vagy figyelmezteti a felhasználókat az adathalász szájtokra való belépés előtt, hanem blokkolja a billentyűket, illetve monitorképet készít a lehallgatást végző szoftverek kísérleteiről még az online tranzakció megkezdése előtt.

Miért és kinek készült a Confidential?

A legtöbb szolgáltatást a Norton Internet Security 2007 is biztosítja, de ez a most bemutatott szűkebb összeállítás azoknak készült elsősorban, akik több elemből válogatják össze a biztonsági rendszerüket. A Confidential öt védelmi funkciót lát el:

  • az adathalászat ellen: blokkolja vagy figyelmezteti a felhasználót, ha ismert vagy gyanús adathalász oldalra lépne
  • hitelesíti a weboldalakat: megerősíti a népszerű shopping, banking és egyéb személyes vagy pénzügyi információt kérő oldalak hitelességét
  • crimeware elleni védelem: még az online tranzakciók megkezdése előtt megvédi a felhasználókat az ismert és ismeretlen crimeware-ektől
  • figyel a jelszóbiztonságra: biztosítja és kezeli a felhasználóneveket és jelszavakat
  • jelszóblokkolásra képes: meggátolja, hogy a felhasználónevekkel a felhasználó jóváhagyása nélkül jogosulatlan oldalakra lehessen belépni

A Norton Confidential eszköztára a felhasználó Internet Explorer böngészőjének eszköztárához illeszkedik, egyetlen, jól látható és egyszerű jelzőn keresztül kommunikál a felhasználóval a veszélyeztetettségi szintről – biztonságos oldal esetén a felhasználó zöld jelzést kap „Nincs észlelt veszély” felirattal.

A védelem második szintjén ikonok tájékoztatnak – egy személyi számítógép és egy földgömb –, amelyek tudatják a felhasználóval, hogy a számítógép és a weboldal is biztonságos. A veszélyeket rejtő oldalak nyilvántartására szolgáló „fekete lista” hatékony frissítésről a diszkréten háttérbe húzódó LiveUpdate gondoskodik, amely a rendkívüli eseményeket is összegyűjti, ezzel is bővítve a Symantec tudásbázisát. A weboldalakat forrásszinten is ellenőrzik, a gyanús kódoknál azonnal érkezik a figyelmeztető jelzés. A Confidential jól megfér más gyártók védelmi szerepet ellátó termékeivel is, telepítése néhány perc alatt elvégezhető, a szoftver ára pedig a Symantec webboltjában 45 euró.

Azóta történt

Előzmények