OECD: legalizálni kell a fájlcserélő hálózatokat

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya szerint egyre inkább terjednek a fájlcserélő rendszerek és folyamatosan bővül felhasználói körük. A statisztikák szerint az internetfelhasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket P2P rendszereken keresztül.

Az új OECD-tanulmány beszámol arról is, hogy a fájlcserélő rendszerek forgalmának egyre nagyobb részét teszik ki a film- és szoftverletöltések. Kimutatták, hogy 2003 óta az OECD-országokban élők több filmet, képet és játékot töltenek le, mint zenét. 2002-ben még a zenei letöltések aránya volt nagyobb – 62,5 százalék – a tagországokban, 2003-ra azonban megfordult az arány, és a letöltések 51,3 százalékát a filmek és szoftverek adták.

Az OECD szerint a kalózkodás ellen megoldás lehet az, ha sikerül az engedélyezett fájlmegosztó rendszereket egy új üzleti modellként elfogadtatni, olyan rendszerekként, melyeken keresztül törvényes úton lehet hozzájutni a szerzői joggal védett szellemi termékekhez.

A tanulmány eredményeit ismertető Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) vezetője szerint hazánkban is ez lehet az üdvözítő út. Kálmán András állítja: az illegális fájlcserét igazán akkor lehetne Magyarországon is háttérbe szorítani, ha megteremtenénk a jogi alapjait a legális letöltéseknek a fájlcserélő rendszereken keresztül, és új kereskedelmi csatornaként fogadnánk el az új módszert.

Azóta történt

Előzmények