Újabb üzletágát adja el az Olympus

Ha minden a terv szerint alakul, akkor 3 milliárd dollárért szerzi meg a Bain a mikroszkópokkal foglalkozó ágazatot.

Az Olympus közölte, hogy megállapodott a Bain Capital vezetésével arról, hogy utóbbi megveszi a vállalat mikroszkópos üzletágát, 3,1 milliárd dollárért.

Az ágazat más egészségügyhöz kapcsolódó, ipari eszközöket is gyárt, a leépítése pedig felgyorsítja az Olympus átalakítását – az ugyanis kizárólag az orvostechnológiai eszközökre akar koncentrálni.

A január 4-én záruló üzletnek trösztellenes jóváhagyáson is át kell még mennie, a Bain pedig igyekszik lehetővé tenni a további növekedést, rugalmas döntéshozással a piaci igények alapján.

Japánban egyébként eleve általános trend lett, hogy a nagy cégek megválnak a nem alapvető üzletágaktól, így a Bain többek között a Kioxia tulajdonosa is, és tovább licitál a Toshiba újabb részeire.

Az Olympust egyébként a ValueAct Capital segíti az igazgatótanácsban, a cég több külföldi, orvosi felszereléssel foglalkozó vállalatot is vett – és eladta a régóta veszteséges fényképezős üzletágát.

A több mint évszázados múlttal rendelkező Olympus egyébként mikroszkópgyártó volt egykor, az átszervezések óta pedig közel megháromszorozódott a tőzsdei értéke.

Azóta történt

Előzmények