Hackerek támadták az ellenzéki médiát az orosz választások idején

Az oldalak gazdái szerint a vasárnapi oroszországi választásokkal párhuzamosan tömeges támadás érte azokat a helyi weboldalakat, például a népszerű Ekho Moszkvi rádióállomás, illetve a választások menetét figyelemmel kísérő felügyelő csoport, a Golosz honlapját, melyek igyekeztek beszámolni a voksoláskor tapasztalt csalásokról. A túlterheléses (DDoS-) támadások következtében az érintett oldalak ideiglenesen elérhetetlenné váltak. Az üzemeltetők szerint a támadók szándéka egyértelmű: megakadályozni a tisztátalanságokról szóló információk nyilvánosságra hozatalát.

A rádió honlapja a választások lezárása után újra elérhető lett, de a Goloszé nem. Ez a független szervezet különösen szálka a hatalom szemében, még a választások előtt megpróbálták azt elérni, hogy ne vehessenek részt megfigyelőként a voksoláson. A szervezet vezetőjét, Lilija Sibanovát vasárnap vámosok lepték meg hivatalos vizsgálatra hivatkozva, 12 órán át hallgatták ki, illetve lefoglalták a számítógépét.

Az ellenzékinek számító hetilap, a Novoje Vremja, illetve a sokat idézett gazdasági napilap, a Kommerszant weboldalát is támadás érte: az előbbi néhány órára állt le vasárnap, az utóbbi egy még csütörtökön történt hackelés (a támadók lecserélték az IP-címüket) után egész hétvégén elérhetetlen volt.

A támadások mögött természetesen minden érintett a kormányzatot látja, de hivatalos panaszt csak az Ekho Moszkvi vezetői tettek.

Azóta történt

Előzmények