Oroszországban már drónnal viszik ki a pizzát

Nemrég kisebb szenzációt keltett Oroszországban, hogy a Komi Köztársaság fővárosában, a Moszkvától mintegy 1400 kilométerre északkeletre fekvő Sziktivkarban egy vállalkozás elindította az ország első drónos pizzakiszállító szolgáltatását. Ám alig telt el egy hét, a területileg illetékes légi felügyelet felfigyelt erre, és kilátásba helyezték, hogy 200 ezer rubelre (kb. 1,3 millió forintra) fogják megbüntetni őket a légiközlekedési szabályok megsértése miatt.

A DoDo Pizza nevű, moszkvai központú cég június 21-én nagy felhajtással indította útjára első, drónnal házhoz vitt pizzáját: és sikeresen, a megrendelő 30 perc alatt kapta meg a csomagot. Fjodor Ovcsinnyikov, a vállalkozás vezetője büszkén jelentette be akkor, hogy bár sok hasonló hír látott már napvilágot, valójában ők az elsők a világon, akik egy valódi megrendelőnek egy valódi pizzát drón segítségével sikeresen kiszállítottak (ez csak majdnem igaz: valójában az első éles szolgáltatást egy hónappal korábban egy indiai vállalkozás indította Mumbaiban).

Az ötkilós, 40 km/órás sebességre képes kis gépet a megrendelés felvétele után az étterem vezetőjének ellenőrzése mellett a GPS és a fedélzeten lévő kamerák segítségével juttatták célba. A pizzát a drón egy kábelre kötve engedi le. Azért így, mivel az üzemeltetők biztonsági okokból – értsd: hogy ne lopják el a szerkezetet – nem engedik 20 méternél alacsonyabbra ereszkedni – ha valaki esetleg a kábelnél fogva akarná lerángatni, akkor bekapcsol egy vészkioldó, a drón pedig elhúz.

Az eddigi napokban a drónos szolgáltatás nagy sikert aratott a városban: a bevezető kampányban a cég megígérte, hogy ha 60 percnél később érkezik a megrendelés, akkor azért nem kell fizetni, illetve elindítottak egy online élő adást is, ahol a konyhát lehet követni.

A drónok áruszállításra és egyéb civil célokra való alkalmazása már évek óta téma – emlékezzünk csak az Amazon friss bejelentésére –, és bevezetésük előtt nem technikai akadályok tornyosulnak, hiszen bár még van mit fejleszteni, a technológia ma már megoldottnak tekinthető. Ennél sokkal problémásabb a légiközlekedési szabályok átalakítása, illetve az ezeknek való megfelelés, például az Egyesült Államokban is sok éve dolgoznak ezen, így a kész megoldások egyelőre tesztfázisban vannak még.

Oroszországban is hasonló a helyzet, ám az étterem tulajdonosának érvelése mindenképp érdekes: ő azt nyilatkozta: nem hiszi, hogy törvénytelenül jártak volna el, mivel a drónok működésével kapcsolatban nincsenek rendszabályok, ezért ezek megsértéséért nem is lehet őket megbírságolni.

Azóta történt

  • Mire jó egy drón? Hogy telefont vigyen a börtönbe

    A raboknak sok mindenre van szükségük, amit a belső szabályzat nem enged, és úgy tűnik, a modern technológia segíthet nekik.

  • Várakozási légtér

    Dicséretes, hogy az adatvédelemmel foglalkozó hatóság valószínűleg még időben megkezdte a felkészülést a robbanás előtt álló „drónhelyzet” kezelésére, ám ajánlásával kapcsolatban felmerülnek kérdések.

  • Az Amazon elvinné az USA-ból a drónfejlesztését

    A vállalat lassúnak tartja az engedélyeztetési eljárás, mivel ők minél hamarabb szeretnék megkezdeni a teszteket, hogy a tervezett 2015-ös indulás ne kerüljön veszélybe.

Előzmények

  • Drogdíler drónok a börtönök körül

    Kanadában már meg sem lepődnek, Georgia államban még újdonságnak számít a módszer. Ausztráliában vasárnap le is tartóztattak egy irányítót.

  • Videón a Drone to Home

    A Netflix egyik alkalmazottja töltötte fel a videót, amelyben bemutatják a legújabb házhozszállító egységeiket.

  • Beépített drón lesz a Renault új autójában

    A láthatóan városi közlekedés céljára készített jármű a fiatalokat célozza meg – de a drón egyelőre olyan eszköz, amelyre aligha adnának engedélyt a hatóságok.