Drogdíler drónok a börtönök körül

Egyre több eset kerül nyilvánosságra a távirányítású kisgépekkel végrehajtott kábítószer-szállítással kapcsolatban. Vasárnap délután letartóztattak egy 28 éves férfit, akit azzal gyanúsít az ausztrál hatóság, hogy quadcopterével ismeretlen mennyiségű kábítószert juttatott egy Melbourne-i börtönbe. De nem ez az első eset, a világ számos pontján próbálkoznak drónokkal a börtönfalakon belülre juttatni ezt-azt.

Most épp nem szállít semmit

Tavaly novemberben például a kanadai Hull börtönben vették észre az őrök, hogy egy apró szállítódrón repül el felettük. Persze alaposan átkutatták a környéket, de semmit sem találtak. Sem a drón, sem az azt irányító nem került elő. Ez nem ritka jelenség a quebeci börtönökben, általában apró kábítószeres csomagokat, vagy egyéb tiltott szert szállítanak a drónok, nyilatkozta Stephane Lemaire, a helyi büntetésvégrehajtási intézetek dolgozói szakszervezetének elnöke. A Hull börtönt például erdő veszi körül, így könnyen el lehet bújni annak, aki a drónt kezeli.

Néhány nappal később az amerikai Georgia Calhoun nevű városának börtöne került pár órára a figyelem középpontjába, na meg az újságok címlapjára. Itt némi dohányt próbáltak egy hexacopterrel a rácsokon belülre juttatni. Rendesen meg is lepték vele a seriffet, aki a sajtónak azt mondta, nagyon meglepődött, sosem találkozott még távirányítású helikopterekkel.

Egy ilyennel bukott le vasárnap az ausztrál férfi
Egy ilyennel bukott le vasárnap az ausztrál férfi

A Melbourne-i letartóztatás kapcsán az egyelőre nem tisztázott, hogy a polgári légiközlekedési szabályokat is megsértette-e a drón, amelynek 30 méternél közelebb nem lenne szabad repülnie az emberekhez. Az ausztrál börtönőrök képviseletében David McCauley azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy egyelőre nem a drónok jelentik a legnagyobb problémát. Sokkal elterjedtebb megoldás, hogy egy teniszlabdába csomagolják a drogot, és egyszerűen bedobják a kerítésen.

Azóta történt

Előzmények