Csúszik a Kindle-gyilkos e-book megjelenése

Az idei első félévben szerette volna piacra dobni „nyakkendős” elektronikus könyvét a Cambridge-i Egyetem kutatói által kilenc éve ambiciózus tervekkel elindított Plastic Logic, de most a gazdasági válság miatt a termék bevezetésének elhalasztása mellett döntött. Pedig a cég régóta készülő első produktuma iránt élénk érdeklődés mutatkozik, legalábbis a szaksajtó részéről. Az egyelőre egyszerűen csak eReaderként emlegetett – de talán majd Dossier néven piacra kerülő – elektronikus könyv ugyanis sokak szerint mentes mindazoktól a gyerekbetegségektől, amelyek a ma még csak formálódó piacon legnépszerűbb és már második generációig jutó Amazon Kindle-t jellemzik.

Többek között nagy és érintésérzékeny kijelzője van, és nem mellesleg szép. A készülék mérete az Amerikában rendszeresített – a szabványos A4-es papírnál valamivel kisebb – letter formátumnak felel meg, 215,9 x 279,4 mm, vastagsága pedig mindössze 7 mm. Ilyen nagy felületű és egyébként enyhén hajlítható kijelzőn a legtöbb heti- és napilap a megszokott tipográfiával jeleníthető meg, a könyvek pedig könnyebben olvashatók. A készülék legizgalmasabb szexepilje viszont az, hogy érintéssel (igaz, nem multi-touch technikával) vezérelhető, ezért nem kellett miniatűr billentyűzetet ráapplikálni.

Az e-könyv Windows CE operációs rendszert futtat, számos szöveg- és képformátumot támogat és wifin kapcsolódik az internetre. A fekete-fehér megjelenítésre képes, érintésérzékeny elektronikus papírt maga a Plastic Logic gyártja tavaly beüzemelt drezdai gyárában.

Az első lépcsőben üzleti felhasználókat megcélzó termék piacra dobását most 2010-re tervezi a cég, addig – mondják – lesz idő csiszolni a gyártási folyamaton és magán az eReaderen is. De időre van szükség a saját elektronikuskönyv- és -újságterjesztési infrastruktúra kiépítéséhez is, hiszen hosszú távon nem a hardverből, hanem ebből remélhetnek bevételt. E téren a már ma is 240 ezer kötetet számláló e-könyv-gyűjteménnyel rendelkező Amazon komoly előnyben van.

Azóta történt

Előzmények