Megállapodtak a felek, így nyáron megszűnik a roamingdíj

Végül mégiscsak sikerült kompromisszumot kötni az adatforgalmi díjak változásáról.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a tagállamok és az uniós törvényhozók közötti tárgyalásokon már csak egy, ám annál fontosabb tisztázatlan kérdés maradt, ebben kellett megállapodni, hogy az unió területén a nyáron valóban megszűnjenek a barangolási díjak: a szolgáltatók által az adatforgalom után egymásnak fizetendő nagykereskedelmi díj mértéke.

Habár a felek álláspontjai elég messze álltak egymástól, mégis sikerült tető alá hozni egy egyezséget, melyről ma kiadott sajtóközleményében számol be az Európai Bizottság (EB).

Ezek szerint 2017. június 15-től a következő díjszabás érvényes a szolgáltatók közötti elszámolásban:

  • hanghívásoknál percenként 3,2 eurócent (jelenlegi árfolyamon kb. 10 forint)
  • sms-enként 1 eurócent
  • az adatforgalomnál fokozatos, öt éven át tartó ármérséklés várható: induláskor gigabájtonként 7,7 euró a nagykereskedelmi ár, ez 2018. január elsejétől 6 euró, 2019. január elsejétől 4,5 euró, 2020. január elsejétől 3,5 euró, 2021. január elsejétől 3 euró, és 2022. január elsejétől pedig 2 euró

Andrus Ansip az egységes digitális piacért felelős biztos üdvözölte a megállapodást, mivel így tudják tartani korábbi ígéretüket, és június közepétől megszűnhet a roamingdíj az EU területén, vagyis külföldön is annyit fizetünk a szolgáltatások használatáért, mint otthon.

A bevezetés után az EB 2018. december 15-ig készít egy időközi értékelést a nagykereskedelmi piac alakulásáról, majd 2019 végéig összeállítanak egy átfogó jelentést is a rendelkezés hatásairól.

Azóta történt

Előzmények