Tim Cook Kínában tárgyalt, mentőövet kapott az NVIDIA

Kína nem nézi jó szemmel a legutóbbi korlátozásokat, eközben egyre jobban haladnak a saját vállalatai a chipgyártás terén. Tim Cook a kínai kereskedelmi miniszterrel találkozott Pekingben, az NVIDIA pedig mentőövet kapott a korlátozások kapcsán.

Igencsak szerteágazó és mélyreható az aktuális fejezete az USA és Kína technológiai csatározásának, az USA a napokban tovább szigorította az exportkorlátozásokat, hogy visszavesse a kínai chip- és AI-szektort.

Kína ezt nem nézi jó szemmel, szerintük a politikai célú intézkedések ártanak a piacnak és a tisztességes versenynek is. Az USA az intézkedések ellenére állítólag nem akarja blokkolni Kína gazdasági fejlődését.

Kína kereskedelmi minisztere eközben Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával találkozott Pekingben. Többek között az Apple helyi fejlesztéseiről és a két ország kereskedelmi kapcsolatáról egyeztettek. Kína a jelentés szerint a magas szintű nyitás a piaci hozzáférés kiterjesztése mellett kampányol majd, továbbá üdvözli a multicégeket és az Apple-t, és azt szeretné, ha mindkét oldal nyerne a fejlesztéseken.


[+]

Ezzel párhuzamosan egy 400 oldalas szabályozás apró betűs részéből kiderült, hogy a Biden-kormány az újabb korlátozások kapcsán csendben mentőövet dobott az NVIDIA-nak, az AMD-nek és az Intelnek, így nem kell félteni a világ egyik legnagyobb chippiacán a jövedelmező üzletágukat. Lényegében továbbra is lehet AI-chipeket küldeni kisebb és közepes rendszerekhez Kínába, alapvetően azt akarják elkerülni, hogy az amerikai chipekkel visszaélve hatalmas szuperszámítógépeket építsenek, amiket katonai és katonai-AI-célokra alkalmazhatnának.

Az ASML egyébként azt mondja, újabb eszközüket blokkolja a mostani korlátozás, de Kína felől továbbra is hatalmas a kereslet. A vártnál kevesebb rendelést tudtak azonban felmutatni, és jövő évre stagnálást jósolnak, mert az ügyfelek a gazdasági bizonytalanság miatt nem szórják a pénzt.

Valószínűleg szórják viszont a kínai cégek, amelyek chipgyártáshoz szükséges eszközöket készítenek. Ezek hatalmas fejlődésben vannak az USA korlátozásai miatt, a gyárak állítólag egyre inkább ezen cégek felszereléseit keresik, a kínai technológia pedig a vártnál sokkal gyorsabban fejlődik az utóbbi hónapokban.

Azóta történt

Előzmények