Szabvány lett az Office dokumentumformátuma

Az elektronikai és informatikai szabványok kidolgozásával foglalkozó, genfi székhelyű Ecma International tegnap szabványosította a Microsoft Office 2007-ben debütáló Open XML dokumentumformátumot. A dokumentáció elkészítéséért felelős technikai bizottság – melyben a redmondiak mellett számos nagyvállalat, köztük az Apple, a BP, az Intel, a Novell és a Toshiba képviseltette magát – több mint 6000 oldalnyi iratanyagot tett le az asztalra. Ez hivatott a szabvány iránt érdeklődő fejlesztőkkel megismertetni a technikai részleteket. Az Ecma januárban kezdeményezi a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnél (ISO) is az Open XML formátum szabványosítását.

Egy nyílt szabványú formátum létrehozása azért áll a Microsoft érdekében, mert ezzel biztosítható lenne, hogy a dokumentumok évek múlva is olvashatóak és kezelhetőek maradnak, ami főként a vállalatok, állami és közintézmények számára fontos szempont. Massachusetts állam tavaly azért döntött arról, hogy hivatalaiban a szintén XML-alapú, ám a szoftvercég által nem támogatott OpenDocument formátum használatát írja elő, mert ezt egy iparági szereplőket tömörítő szervezet, nem pedig egyetlen vállalat fejleszti és felügyeli. Márpedig ez garancia arra, hogy termékstratégiai megfontolásokból nem dobják szemétbe néhány éven belül.

Mennyire nyílt?

Noha a Microsoft törekvése dicséretes, szakértők és a riválisok is gyanakodnak. Az OpenDocument mellett elkötelezett Sun és IBM például további részleteket vár arról, hogy milyen licenc mellett lesz a szabvány hozzáférhető, felhasználható lesz-e majd a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztők közössége számára. Mások számára az nem világos, hogy a szoftvercég mennyire enged majd beleszólást másoknak a szabvány alakításába.

Korábban Tímár András, az FSF.hu Alapítvány kuratóriumának elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak. Szerinte az OpenDocument vitathatalan előnye, hogy már készen van, és vele kapcsolatban nem merülnek fel szabadalmi aggályok. A Microsoft akár ennek kidolgozásában is részt vehetett volna, hiszen tagja a szabványt felügyelő szervezetnek, az OASIS-nak. „A saját formátum erőltetése nem arról győz meg, hogy őszintén a nyíltságot és az interoperabilitást óhajtja” – fogalmazott.

A Microsoft azonban az Ecma-jóváhagyás birtokában optimista. „Reméljük, hogy ez valamelyest csillapítja majd a vitát. Most, hogy az Open XML nyílt, nemzetközi szabvány lett, az emberek jobban bíznak majd abban, hogy hosszú távon is megmarad” – mondta az AP hírügynökségnek Alan Yates, a vállalat illetékes vezetője.

Azóta történt

Előzmények