Tévéműsorokban is keres a Google

A legnépszerűbb internetes keresőt üzemeltető Google tegnap egy olyan új szolgáltatást mutatott be, amely lehetővé teszi a keresést a televíziós csatornák sugárzott anyagaiban. Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő – és bevallottan gyerekcipőben járó – Video Search most még csupán néhány amerikai adó – köztük az ABC, a PBS és a Fox News – műsorainak szövegét indexeli, de ezek már a sugárzás napján kereshetővé válnak.

A rendszer természetesen nem képes értelmezni az elhangzott szöveget, ehelyett a műsorok feliratozásában keres. Az Egyesült Államokban ugyanis a legtöbb – 2006 januárjától pedig az összes új – tévéműsort ún. zárt feliratokkal sugározzák. Ezek az adásba kódolt szövegek – melyek elsősorban a hallássérültek számára készülnek – alapesetben nem láthatóak a képen, de a megfelelő dekóderrel ellátott televíziókon egyszerűen megjeleníthetők. Míg a legtöbb műsor feliratai előre elkészíthetők, az élő adások esetében gyorsírók viszik számítógépbe az elhangzottakat, melyet egy program alakít mindenki számára érthető feliratokká.

A Google videokeresője a találati oldalon egy, az adásból származó kép mellett a műsor címét, az elhangzott szöveg egy releváns részletét, valamint a sugárzás időpontját tünteti fel, és azt is elárulja, hogy mikor kerül ismét adásba. Az anyag megtekintésére azonban nincsen lehetőség – legalábbis egyelőre. Az ambiciózus vállalat tervei között ugyanis a lejátszás biztosítása is szerepel, ám ennek megvalósítására csak a sugárzási jogokkal kapcsolatos összetett problémák megoldása után kerülhet sor.

A Yahoo válaszul közölte, hogy rövidesen lehetővé teszi felhasználói számára a BBC, a Bloomberg és a BSkyB tévéadások feliratainak keresését és a találatok videoanyagként történő megtekintését. A Yahoo egyébként decemberben indította el internetes videokeresőjét, mely a világhálóra felpakolt felvételek felkutatását teszi könnyebbé. Ilyen szolgáltatást a Google egyelőre nem kínál.

Azóta történt

Előzmények