Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt fizethet a Symantec

Tetemes jóvátételt fizethet az amerikai kormánynak a Symantec, ha az ellene folyó vizsgálat számára kedvezőtlen eredménnyel zárul. A lehetséges anyagi kockázatra a vállalat legfrissebb negyedéves pénzügyi jelentésében hívta fel a részvényesek figyelmét.

A dokumentum szerint a Symantecet 2013 tavaszán vonta vizsgálat alá az amerikai igazságügyi minisztérium illetékes ága egy még 2007 elején kötött szerződés miatt, mert feltételezéseik szerint a cég számos előírást megsértett. A Symantec 2007 januárja és 2011 decembere között körülbelül 210 millió dollárnyi bevételre tett szert a szerződésből, és idén januárban a kormány képviselői 145 millió dollárra becsülték a vállalat által ez idő által okozott károk összértékét. A vizsgálat még viszonylag korai szakaszban van, de lehet, hogy a kormánytisztviselők arra jutnak majd, hogy a Symantec megsértette a False Claims Act nevű törvényt – ez alapján vonhatók felelősségre azok a kormányzati beszállítók, melyek hamisan számláznak, a valóságosnál nagyobb leszállított mennyiséget tüntetnek fel, vagy éppen nem teljesítik korábban vállalt kötelezettségeiket.

A törvény értelmében a törvénysértés megállapítása nyomán utólagosan fizetendő jóvátétel mértéke az okozott anyagi kár, vagy akár annak háromszorosa is lehet, plusz esetleges járulékos büntetések. Mivel a Symantec tavaly decemberben lezárt harmadik pénzügyi negyedéve 1,7 milliárd dolláros árbevétel mellett 283 millió dollár nyereséget hozott, a jóvátétel nagyságától függően a végső döntés jelentősen kihathat a vállalat egész éves pénzügyi teljesítményére is, nem beszélve a bizalom megrendüléséről és lehetséges jövőbeli megbízások elvesztéséről.

Azóta történt

  • Két éven belül második vezérigazgatóját rúgta ki a Symantec

    A hivatalos indoklás szerint a döntés már régóta ért, ennek ellenére Steve Bennett utód nélkül távozik a cégtől, a Symantecet átmenetileg az igazgatótanács egyik tagja fogja vezetni.

  • Csak egy SMS, és máris dől a lé

    A Windows XP támogatása április 8-án lejár, és bár a Microsoft jelezte, hogy a bankautomatákon futó beágyazott XP-k még egy ideig védve lesznek, az ATM-ek elleni támadások száma tovább emelkedhet.

  • A hagyományos vírusvédelem halott

    A Symantec egyik vezetője nyilvánosan ismerte el, hogy koncepcióváltásra van szükség a biztonsági termékek és szolgáltatások piacán.

Előzmények

  • Így támadhatták meg a Targetet

    Egy amerikai IT-biztonsági cég szerint a szálak Oroszországba vezetnek, a támadás során használt program – vagy annak alapjainak – létrehozásával egy fiatal fiút gyanúsítottak, aztán módosítottak álláspontjukon.

  • Elhunyt Szőr Péter

    A világhírű magyar szakember halálának körülményeiről egyelőre nem szólnak a híradások.