Teszt: Norton 360 (2014)

Bevezető

Tavaly nem sikerült túl fényesre a Symantec termékek rajtja, ami annak volt köszönhető, hogy a Norton termékek közel sem voltak olyan állapotban, amit egy RTM változattól elvárna az ember. Körülbelül fél évbe telt, mire a vállalat mérnökeinek sikerült a legégetőbb problémáktól megszabadítva, az előző évek komfortossági színvonalát idéző biztonsági csomaggá varázsolniuk a fejlesztésüket. Ilyen előzmények után joggal várhatták a felhasználók, hogy idén már ne legyenek ekkora problémák és bakik, illetve ebből következően ne kelljen újabb fél évet várni, hogy az adott évi főverzió normálisan működjön.

Némileg szerencsésen is jött ki a lépés, mert amikor a szoftver kilépett a béta fázisból – azaz megkapta az RTM minősítést, és letölthetővé vált – már közel volt a hónap második keddje, amikor az Acronis True Image HD-val menetrendszerűen készítek biztonsági mentést a komplett rendszermeghajtó partícióról közvetlenül a Microsoft aktuális havi frissítéseinek telepítését követően. Így egyfelől ha véletlen gond lett volna, akkor a korábbi állapotra egyszerűen vissza tudtam volna állni, ha pedig minden megy, mint a karikacsapás, akkor csak pár nap van az ütemezett mentésig. Egy biztonsági csomagra való frissítés indokolttá tenne egy ilyen rendkívüli karbantartó műveletet, két ütemezett időpont között is, ezúttal azonban az új verzióra való áttérés lényegében zökkenőmentesnek bizonyult.

Első ránézésre csak egy kicsit változott a színvilág és semmi extra, de a lényegi dolgok ezúttal a motorháztető alatt keresendőek
Első ránézésre csak egy kicsit változott a színvilág és semmi extra, de a lényegi dolgok ezúttal a motorháztető alatt keresendőek

A szoftver egy immáron évek óta tartó modernizációs arculatváltáson esik át, mely folyamat a 2012-es verzióval kezdődött el, amikor első lépésként lecserélték az akkor már több éve szolgáló beállítási paneljeit, teljesen átszervezve annak elrendezését, logikusabbá és gyorsabban kezelhető téve. Sokakban felmerülhet kérdésként, hogy miért nem lehetett ezt levezényelni egy év alatt, rögtön a 2012-es verzió idején. A szoftverek világában egyáltalán nem példa nélküli a több cikluson átnyúló átalakulási folyamat. Gondoljunk csak a Windows Vistában debütáló intelligens Start menüre, vagy a Windows 7 ribbon eszköztárára. Utóbbi a Windows 7-ben még csak a Paintben volt megtalálható, a Windows 8-as Windows fájlkezelő pedig már eleve tartalmazza. Visszatérve a Symantechez: ahogyan az elődje, úgy valószínűleg a tavaly előtt bevezetett új architektúra is több évre szól majd. Persze apróbb változtatások minden bizonnyal lesznek, de ilyen mértékű drasztikus változás csak néhány évente szokott lenni. Az i-re a pontot a 2014-es verzióra áttervezett Identity Safe eszköztár teszi fel. Az utóbbi időben ezzel volt egyébként a legtöbb gond, és most sem teljesen kifogástalan még. A Microsoft október 17-én adja ki a Windows 8.1-et, a 2014-es Norton termékvonal egyik újdonsága pedig a Windows 8.1 teljes körű támogatása, amit a Symantec egy frissítés keretében juttat majd el az ügyfeleihez a szokásos csatornákon (LiveUpdate, Offline installer). Nézzük tehát, milyen plusz szolgáltatások érkeztek az új verzióval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények