A hatóság figyelmeztetést küldött Elon Musknak

A felügyelet egyik vezetője utalt arra, hogy szabályozott környezetben meg van kötve a vállalatvezetők keze is.

Az elmúlt napok kaotikus történéseire reagált az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) nevében Douglas Farrar közügyekért (public affairs) felelős igazgatója – írta meg többek között a BBC híroldala.

Mint Farrar elmondta, „mély aggodalommal” követik a Twitternél zajló eseményeket, és kijelentette, hogy: „Egyetlen vezérigazgató vagy cég sem áll a törvények felett, és a vállalatoknak be kell tartaniuk a megfelelési szabályainkat.”

Mióta Elon Musk vette át a cég irányítását, azóta viharos sebességgel, nagyon gyakran követhetetlenül hajtanak végre átalakítási lépéseket, és ez nem csak a vállalatnál okozott nagy felfordulást, de jelentős hatása van az egész piacra. Mint beszámoltunk róla, a tömeges elbocsátások módját kifogásoló dolgozók csoportos eljárást kezdeményeztek a Twitter ellen, de a maradóknak is van elég gondjuk.

Előfordult olyan eset a napokban, amikor Elon Musk bejelentett egy hamarosan bevezetendő fejlesztést – és erre reagáltak az érintett fejlesztők, hogy épp most küldték el az egész csapatot a Twittertől. Az sem tett jó az új vezérigazgató hitelének, hogy kudarcos lett a fizetős szolgáltatás bevezetése, szinte azonnal le kellett állítani. Súlyosbítja a helyzetet, hogy egyre több nehézsúlyú hirdető függeszti fel a reklámozást (pl. General Motors, Volkswagen, Audi, Pfizer), illetve húzóneveknek számító hírességek vagy vezető szakmai lapok színpadiasan távoznak a Twitterről.

A lehetséges szankciókat is meglebegtető FTC-igazgató aggodalmait különös az alapozza meg, hogy adatvédelmi és IT-biztonsági vezetők távoztak a napokban, a hírek szerint az eddig sem fényesen működő adatvédelmi részleg romokban hever, és mivel a cég több osztálya is recseg-ropog (egyes hírek szerint a kommunikációs osztályt egyszerűen felszámolták), csökkent az átláthatóság, illetve nem látni, hogy miképpen tudnak megfelelni az FTC működési előírásainak.

A kilátásokon csak ront, hogy egy tegnap nyilvánosságra belsős beszámoló szerint Elon Musk egy alkalmazotti értekezleten nem zárta ki a közeli csőd lehetőségét sem.

Előzmények