Versenyelőny lehet az alaposan elemzett információ

A The Data Warehousing Institute egyik legutóbbi felmérése szerint az elkövetkezendő 18 hónapban a valósidejű adattárházak száma meg fog háromszorozódni. Ezt támasztja alá a HP Magyarország Kft. mostani bejelentése is, miszerint valósidejű adattárházakat kínál ügyfeleinek 2004-től.

Az adattárház megoldások a hagyományos, gyenge hatékonyságú információs folyamatot alakítják át gyökeresen az alábbi elvek szerint:

  • a különböző forrásokból (számlázó rendszer, integrált vállalatirányítási rendszer, Excel stb.) származó adatok rendszeres időközönként leválogatásra és betöltésre kerülnek egy központi adatbázisba,
  • az alapadatok az üzleti elemzési szempontoknak megfelelően feldolgozásra kerülnek,
  • az adatok egy helyen, az üzleti gondolkodásnak megfelelő új struktúrában kerülnek eltárolásra,
  • az adatok on-line elérhetővé válnak a vezetők és elemzők számára,
  • az elemzéshez szükséges funkciókat standard elemző eszközök vagy egyedi alkalmazások biztosítják.

Az adattárházak célja tehát az adatkinyerés a tranzakciós (vagy más vállalat-működtetési) rendszerekből, a kinyert adatok átformálása riport (beszámoló) készítés számára, a riportok, beszámolók elérhetővé tétele a döntéshozók számára.

A HP saját fejlesztésű rendszere nem csupán a stratégiai, hanem a taktikai, ezen belül az operatív döntések meghozatalában is nyújthat megoldást. Az új technológián alapuló adattárház és a hozzá kapcsolódó tanácsadói támogatás segítségével valamennyi ügyfelének testre szabott döntéstámogatási megoldásokat kínál.

A megoldás egyik különlegessége, hogy azonnali információi már nemcsak a stratégiai, hanem a rövidebb távú döntéseket is támogatják, azokat, amelyekkel a vállalat különböző szintű vezetői és beosztottjai naponta akár többször is találkoznak.

A taktikai és operatív döntéstámogatás területeinek megnyitásával a valósidejű adattárházak felhasználási lehetőségei kiszélesednek. A rendszerek hozzájárulhatnak többek között az ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM), a kockázatmenedzsment, valamint a beszállítói lánc optimalizálásának, az üzleti aktivitás monitorozásának sikereihez. A HP Magyarország valósidejű adattárházát elsőként bankkártya-csalások villámgyors felderítésére használták szimulált banki környezetben, ahol a késlekedés nélküli döntések, illetve a meghozott döntés alapján történő beavatkozás rendkívül fontos.

A HP Magyarország valósidejű adattárházait tanácsadói támogatással is kiegészítik. Az új megoldás azoknak a cégeknek lehet hasznos, amelyek most vezetnek be adattárház megoldást, de a rendszer már létező, üzemelő adattárházakhoz is illeszthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények