Még mindig nem takarította el a gyűlöletet az X és a TikTok

Az EU sürgeti az X és a TikTok közösségi platformokat: nagyobb erőkkel lépjenek fel a gyűlölet ellen.

Nem titok, hogy a közösségi médiát és az online tartalmakat régóta fojtogatja a gyűlölet és az ehhez köthető tartalmak és hangok futótűzszerű terjedése. Az EU egy ideje kötelezi a nagy tech cégeket, hogy többet tegyenek ennek felszámolása érdekében.

Az EB-t vezető Vera Jourova most felszólította az X és a TikTok platformokat, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket, tegyenek többet az illegális gyűlöletbeszéd elleni harcban. Ezt azután közölte, hogy mindkét cég vezetőivel találkozott tegnap.

Az EU persze nem csak az utóbbi egy hónap témái miatt szorongatja a big tech cégeket ilyen téren, de az EU-s parlamenti választások miatt és általánosan is igyekeznek fellépni az álhírek, tévinformációk ellen.

A DSA keretében kötelezik a nagy tech cégeket és keresőket, hogy többet tegyenek, ellenkező esetben a káros és illegális tartalmak miatt hatalmas büntetéseket kaphatnak.

A TikTok AI és több mint 6000 moderátor segítségével bejegyzések millióit törli, nagy csapatot építettek a gyerekekre káros, erőszakos tartalmak törlésére is. Jourova ennek fokozására kérte a céget.

Az EU-biztos szerint az X-nek viszont nincs elég embere, aki helyi nyelveken beszélne, és felléphetne a tévinformációk ellen. Aggódik továbbá, mert sok a jelentés erőszakos és illegális tartalomról. Az X szerint viszont nem csak náluk terjed robbanásszerűen az erőszak.

Azóta történt

Előzmények