Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz biga #11577 üzenetére

    Folytatom a tapasztalatokat:
    - kiprobaltam ujra, ha a System pool-hoz (RAID1-ben) akarok plusz HDD-t adni, akkor nem tudom felkonvertalni, legalabb is egyböl biztosan nem.
    - sajnos a system pool (pontosabban annak a "system" része) nem masolhato egyik pool-rol a masikra a poolok ujra létrehozasa nélkül. Ezt sikerült ugy megtapasztalnom, hogy töröltem a system poolt, ilyenkor barmilyen uj pool-t létre akarsz hozni, akkor felajanlja, hogy akkor arra teszi a rendszert (ami nem rossz). Viszont ugy alakult, hogy töröltem a system poolt, aztan létre akartam hozni egy ujat, viszont a NAS nem észlelte a hot-swappelt (kivett régi, berakott uj) HDD-t, igy ujrainditottam.
    Na ekkor ujrainditaskor a system-et a mar meglévö RAID5-tömbhöz tarsitotta, amiröl viszont nem tudom atköltöztetni sehova (illetve HDD alapu poolra biztosan nem, mar rendeltem SSD-t is, azon is kiprobalom). Nos itt latok némi zavart az eröben.
    - a ZFS egyik elönye viszont azonnal jelentkezik: minden mappa egyfajta meghajtoként funkcional, tehat igy minden megosztott mappat különbözö blokkmérettel személyre szabhatunk. Mit is jelent ez: pl egy mappabannagy fajlok vannak, pl VM-ek, vagy nagy média fajlok. Ide bizony egy 128k-s blokkméret az idealis. Egy masikban meg mondjuk van millio apro fajlod (pl doksik), na ide meg valami kisebb, pl 4k blokkméret. Es mindez egy pool-on belül, csak a mappa mas!
    - végül a teszten közel sem volt akkora sebességkülônbség a tömöritett vagy nem tömöritett adatok között.
    Most hirtelen ennyi érdekesség QuTS hero tajan :)

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák