Amerika marad az internet ura

Marad az amerikai kontroll

Tegnap a világ több mint 170 országa 23 ezernél is több küldöttjének részvételével megkezdődött Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozója (World Summit on the Information Society). Sokáig úgy tűnt, hogy világfórum az internet irányításával kapcsolatos viták jegyében zajlik majd, ám tegnap, a huszonnegyedik órában a világháló amerikai kontrollját bíráló – többségében fejlődő – országok egyezségre jutottak az Egyesült Államok képviselőivel.

Megnyitóbeszédében Kofi Annan ENSZ-főtitkár arra hívta fel a világ kormányait, hogy politikai akaratra van szükség a digitális szakadék felszámolásához. A szervezet célja, hogy a millenniumi fejlesztési céloknak megfelelően 2015-re a világ összes települését elérje az internet. Ma azonban ez még csak vágyálom, hiszen a föld lakosságának csupán 14 százaléka fér hozzá a világhálóhoz (az USA-ban ez a mutató 62 százalék, hazánkban pedig 28 százalék körüli). Így a technológia által biztosított előnyök a többséghez nem jutnak el, nem annyira anyagi, mint inkább politikai okok miatt – hangsúlyozta Annan.

Kontroll

Kofi Annan
Kofi Annan a tuniszi csúcson

A küldöttek megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy az utolsó utáni órában megegyezés született az internet irányításáról. Ennek értelmében gyakorlatilag változatlan marad a világháló felügyeletéért felelős, többségében amerikai kézben lévő infrastruktúra, de az ENSZ égisze alatt létrejön egy kormányzati, gazdasági szereplőket és civil szervezeteket tömörítő nemzetközi szervezet, az Internet Irányító Fórum (Internet Governance Forum), amelynek feladata az internettel kapcsolatos párbeszéd megindítása. A meglehetősen általános célokkal alapított fórum első ülését 2006 elejére hívták össze.

Amint arról hírt adtunk, az ENSZ még 2003-ban egy munkacsoportot hozott létre, mivel több, többségében fejlődő ország kifogásolta, hogy az amerikai kormány befolyása alatt álló ICANN dönt a világhálót érintő alapvető kérdésekről. A bizottság négy megoldást dolgozott ki arra, hogy miként lehetne nemzetközi tulajdonba venni a világhálóval kapcsolatos döntések meghozatalát. Ezek közül három gyakorlatilag marginalizálná az ICANN szerepét, és nemzetközi szervezetekre ruházná annak jogosultságait, míg egy ugyan meghagyná az amerikai szervezetet, de beleszólást engedne a döntésekbe az ENSZ-tagállamok számára is. A tegnapi megegyezés gyakorlatilag az utolsó változatnak egy erősen kompromisszumos megvalósítását jelenti, az IIF-nek ugyanis semmiféle döntési vagy határozathozatali jogosultsága nincsen.

Szakértők ezért élesen bírálják is a „békemegállapodást”, mert – mint állítják – tulajdonképpen egy nesze semmi, fogd meg jól megoldásról van szó, melyet mindkét fél győzelemként értékelhet. Az USA szerint a gyakorlatban semmi sem fog változni, ráadásul az IIF tevékenységének előírt rendszeres felülvizsgálata azt is jelentheti, hogy csupán egy átmeneti szervezetről van szó. Kofi Annan ellenben az internet irányításával kapcsolatos kérdések továbbgondolásának eszközét látja a fórumban.

ENSZ-iroda Budapesten?

A ma délelőtti plenáris ülésen elnöklő Kovács Kálmán, a magyar informatikai tárca vezetője lapunknak elmondta, hogy Budapestet fogja javasolni az IIF működését koordináló iroda helyszínéül. Erre akkor kerülhet majd sor, ha a csúcstalálkozón elfogadják a megegyezést a nemzetközi internetes fórum felállításáról. Ezt követően a szakminiszter a Nemzetközi Távközlési Unióhoz (ITU) fogja eljuttatni a javaslatot, döntés pedig az elkövetkező hónapokban várható – nyilatkozta lapunknak Kovács, aki délután tárgyalt is Josio Ucumival, az ITU főtitkárával.

Helyszínelők

A rendezvényt megelőzően civil szervezetek élesen bírálták az ENSZ-t amiatt, hogy Tunéziát választotta az internetes csúcs helyszínéül. A hivatalos indoklás szerint fontos volt, hogy egy fejlődő gazdaságban rendezzék a világfórumot, márpedig Afrika ma a világ internethasználóinak mindössze 3 százalékát adja. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy a csúcstalálkozó helyszíne egy olyan ország, ahol az internetes szabadságjogokat lábbal tiporják, és a helyi politikát kritizáló weboldalakat gondolkodás nélkül letiltják.

Emberjogi szervezetek is kritizálták a helyszínválasztást, mivel – mint állítják – Ben Ali elnök és az ország vezetése súlyosan megsérti a szabadságjogokat. Kedden egy francia újságírónőt késeltek meg a rendőrség szeme láttára, később pedig egy újságírók és polgárjogi aktivisták által szervezett találkozón tartóztatott le több résztvevőt a hatóság.

Barna József

Azóta történt

  • Milliókat fialó betűpárok

    A csendes-óceáni szigetvilág államai ma már visszavennék évekkel ezelőtt elvesztegetett nemzeti doménjeiket.

Előzmények