Az antivírus nem lift

Melyik a legjobb vírusirtó?

Bemelegítésül mindenkinek javasoljuk elolvasni a Prohardver fórum #1-es számú indító összefoglaló bejegyzését, "Melyik a legjobb vírusirtó?" címmel. Azonkívül, hogy ez minden szempontból alaposan körüljárja a kérdéskört, megemlíti természetesen a teszteket is. Ezek közül a független és az AMTSO (erről később szót ejtünk) szakmai irányelveknek megfelelő metódusok szerint dolgozó laboratóriumok eredményei számítanak a legtöbbet, ilyen például a www.av-comparatives.org, a www.av-tests.org, és a www.virusbulletin.com. Innen már ugorhatunk is a mai témára.

Az antivírusok tesztelése egy szerfelett összetett és bonyolult folyamat, és ezek minősége nagyban befolyásolja azt, mennyire kapunk reális és hasznos képet ahhoz, hogy tisztán lássunk. Először is néhány alapvető információt nem árt tisztázni. Összehasonlító vagy tanúsítvány megszerzéséért folyik az adott teszt? Ez a két legfőbb típus ugyanis, ahol az első, az összehasonlítás esetében bedobnak a ringbe egy tucat vírusirtót, remélhetőleg gondoskodva a tisztességes és egyenlő versenyfeltételek megteremtéséről, majd különböző mutatók alapján keletkezik egy győztes és egy sorrend. Ezzel szemben a tanúsítvány megszerzéséért zajló küzdelem esetében nem a rangsorolás a cél, hanem rögzített és szabványos feltételek szerinti vizsgálatokon elért eredmények alapján az adott körben minden sikeresen vizsgázó termék megkapja a minősítést. A valóságban aztán ezenfelül léteznek a két modell ötvözéséből származó tesztelési metodikák is, többek közt a Virus Bulletin is erre törekszik.

Nézzük akkor először, mit jelent, ha egy tisztán a minősítésért folyó tesztet végeznek. Ilyenkor általában minimális vagy semmilyen információnk nincs arról, pontosan mi zajlik a háttérben. A tesztelők viszont folyamatosan együttműködnek és kommunikálnak a gyártókkal, és általában az egész procedúra tartama alatt biztosítják a konzultációt. A hibridnek nevezett ötvözött módszer esetében nyitottabban zajlik mindez, megismerhetőek a résztvevők eredményei, de vissza is hívhatóak azok a versenyzők, akik esetleg túlságosan rosszul veszik az akadályokat. Azt is meg kell említeni, hogy sajnos vannak olyan tesztlaborok is, ahol nyomást próbálnak gyakorolni a gyártókra, például esetleges gyengébb szereplésük részleteit csak egy jelentős összeg - úgynevezett tanácsadói díj - befizetése után ismerhetik csak meg. Erre példa az AMTSO szervezetből 2010-ben kizárt NSS Labs, amely komoly summáért árulta a részletes teszteredményeket, sőt 5000 dollárért már a tesztelésbe is engedett volna beleszólni. Szerencsére nem ez az általános, így a legtöbb esetben tisztességes és legitim tesztelést biztosítanak a gyártóknak, és ellátják őket bőséges információkkal ahhoz, hogy ellenőrizni, diagnosztizálni és javítani tudják a felmerülő problémákat.

A liftek falán általában megtaláljuk a minősítő alumínium TÜV plakettet. Ez nem azt jelenti, hogy ez a lehető legjobb termék a világon, hanem mindössze annyit jelez, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően tesztelték
A liftek falán általában megtaláljuk a minősítő alumínium TÜV plakettet. Ez nem azt jelenti, hogy ez a lehető legjobb termék a világon, hanem mindössze annyit jelez, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően tesztelték

A minősítésekért folyó küzdelem, és ezek eredménye a fejekben is okozhat némi zűrzavart, hiszen meglepően sok ember tévesen azt hiszi, egy ilyen minősítő embléma azt jelenti, az adott termék a lehető legjobb a világon. Például ha beszállunk egy liftbe, és a falon ott találjuk az alumínium TÜV plakettet, ez mindössze annyit jelez, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően tesztelték és kiállta a próbát. Érthetőbben, a minősítések megszerzése bizonyos értelemben inkább a minőségbiztosítás érdekében megtett lépés, és nem mondjuk a kimagasló innovációt jelzi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények