Az antivírus nem lift

Virus Bulletin VB100% díj

A VB100% díjnál, amely önmagában azért már jelez egyfajta alapvető megfelelőséget is, megmutatja, hogy egy valóban jól összerakott és megfelelően karbantartott termékről van szó. Mint ismeretes, ezen a teszten a résztvevő programoknak úgy kell 100%-osan felismerni az aktuális válogatott "WildList" lista kártevőit, hogy közben nem okozhatnak vakriasztást (false positive). Ez a rendszer emellett számos más hasznos, sebességbeli és teljesítmény mutatókat is közöl, beleértve például a nemrég hozzáadott rendszerstabilitási minősítést. Sőt 2009 óta a RAP, azaz „Reactive And Proactive” szavak rövidítéséből keletkező mutatóval azt is értékelik, hogy az egyes gyártók milyen gyors frissítési reakció időt produkálnak, illetve, hogy a még ismeretlen kártevők elleni heurisztikus, azaz pusztán viselkedés alapú szűrésük mennyire hatékony. Emellett mind az AV-Test, mind pedig az AV-Comparatives is kombinált tényezőkre alapozzák a tesztsorozataikat. Az AV-Test-en egy sor különféle területen kell értékelhető pontszámot elérni, majd ezeket összesítve kell megfelelni, míg az AV-Comparatives esetében egy többszintű díjrendszer került kitalálásra, amelynél a magasabb értéket - több csillag - a legjobbak kapják meg.

Összefoglalva, nem könnyű eligazodni a minősítésért folyó vírusirtó tesztek dzsungelében. Tipikus hiba például, amikor a tesztelést elvégző személy vagy szervezet hiányos vírusmintákkal dolgozik. Ha egy tesztben azt látjuk, hogy valamelyik védelmi képesség (például heurisztikus védelem) esetében a felhasznált vírusminták száma csak alig néhány tucatnyi, az biztos jele annak, hogy a teszt végső eredményét ez a módszertan eltorzította. Ha jó antivírust szeretnénk választani, amely a legjobban megfelel az igényeinknek, éppen ezért azt is érdemes megnézni, ki és hogyan végezte a tesztet. Ha a labor nevét "csak a Google ismeri", akkor valószínűleg kevésbé relevánsnak tekinthetjük az ott kapott eredményeket. Éppen emiatt létezik már jó ideje egy AMTSO (The Anti-Malware Testing Standards Organisation) nevű nemzetközi szervezet, amely 2008 óta éppen az ilyen tesztelések javításán munkálkodik, szorgalmazza, hogy a vizsgálatok minél inkább objektívek, ésszerűek, szakszerűek, és átláthatóak legyenek, ezáltal a felhasználók is minél jobban megbízhassanak ezekben.

A különböző megszerezhető minősítések közül azok a legfontosabbak, amelyek az AMTSO szakmai szervezet irányelveknek megfelelő metódusok szerint tesztelnek
A különböző megszerezhető minősítések közül azok a legfontosabbak, amelyek az AMTSO szakmai szervezet irányelveknek megfelelő metódusok szerint tesztelnek

Ha egy tesztelési metódus mindenki által megismerhető, akkor rendszerint az eredményekkel kapcsolatos bizalom is stabilabb. Egyetlen minősítő jelvény feltüntetése pedig önmagában még nem dönti el, hogy az egyik termék jobb-e, mint egy másik. Ezzel szemben viszont az érdemi teszteken hosszú távon mutatott folyamatos, stabil, kiegyensúlyozott jó szereplés mindenképpen fontos fegyvertény.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények