Hacktivity 2013. második nap

Az adatbányászok imádják a közösségi médiát

Az érdekes témákkal kapcsolatban az első nap is voltak már kritikus pontok, átfedések, hiszen néhányszor szívünk szerint mindkét, párhuzamosan zajló előadásra elmentünk volna, a workshopokról nem is beszélve, ám egyet mégis muszáj volt választani. Míg mi például reggel a "dómban" ültünk, addig a nagyteremben Dr. Eszteri Dániel, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztályának bűnügyi előadója a kiberbűnözésről beszélt, amit ugyancsak jó lett volna végighallgatni. Remélhetőleg ezt a feltöltött videókból hamarosan pótolni tudjuk.

Az indulásnál Bardóczi Ákos "Adatbányászat a közösségi web korában" című bemutatójára mentünk el, mert tetszett a figyelemfelkeltő mottója: The real intelligence hero is Sherlock Holmes, not James Bond (az igazi hírszerzési hős Sherlock Holmes, és nem James Bond). Valóban kellemes meglepetést hozott, mert bár a nyelvészet nem egy egyszerű tudomány, sőt, a vele kapcsolatos szakkifejezések puszta megtanulása is bravúrszámba megy, mindenki könnyen beláthatja, hogy a nyelvészek segítsége nélkül többek közt például hatékony netes keresés sem létezne.

Bardóczi Ákos
Bardóczi Ákos

A Facebook adatok között nem csak a válóperes ügyvédek, hanem a leendő munkáltatók is szívesen szétnéznek, nem is beszélve a youropenbook típusú, vagy az API-n keresztüli kényes adatok kényelmes keresésére tervezett módszerekről, amikkel a droghasználat, vizsgán való csalás, szexuális szokások, főnök nyilvános szidása, vallási hovatartozás és hasonlóakat lehet a felhasználókról kigyűjteni rendkívül egyszerűen. A beírt szövegeink a számítógépes nyelvészeti szakember szerint egy jól definiálható és egyénre jellemző lenyomatot képeznek, így ennek ismeretében a kellemetlenkedő trollok is könnyen azonosíthatókká válnak. Ugyancsak jellemző napi feladattá vált a plágiumok ellenőrzése, ebben viszont ha nem azonos, hanem különböző nyelvek közt kell vizsgálódni, jócskán megnehezíti a munkát. Megtudhattuk, hogy a nyelvi elemzés területén is működnek már hazai törvényszéki szakértők, akik például a névtelen fenyegetők elleni nyomozásokban adnak tanácsot a hatóságoknak, illetve a chatszobák szövegeiből tudják igen nagy hatékonysággal kiszűrni a rejtőzködő pedofilokat.

A következő előadó BSP, azaz Dr. Bartók Sándor Péter volt, aki az informatikai igazságügyi szakértők munkájával kapcsolatosan elmondta, jelenleg nincs egységes módszertan és követelmény, így tulajdonképpen minden szakértő úgy vizsgálódik, ahogy akar. Emiatt aztán úgynevezett módszertani levelek megalkotásával próbálják definiálni, szabályozni, illetve biztosítani a jövőbeni egységes szakmaiságot.

Dr. Bartók Sándor Péter
Dr. Bartók Sándor Péter

Az Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) az eddig szabályozatlan nyomrögzítési, bűnjel azonosítási megoldások helyébe javasol egy kamarai módszertant, mellyel a szakértők szakszerűen előkészített és konzervált bizonyítékokat kaphatnának. A szakmaiatlan, megalapozatlan szakvélemények időnként problémát okoznak, ezek az egész szakértői közösség számára hátrányosak. Emellett az egyetlen ember által lefedett szakterületek is túlságosan szélesek, lehetetlen például a különféle adatbázis szerkezetek, operációs rendszerek, adathordozók, RAID rendszerek, mobileszközök, okostelefonok vagy könyvelési rendszerek közül mindegyik vizsgálatához egyformán megbízhatóan és professzionális módon érteni, ezekhez a naprakész és drága programokat, technikai eszközöket beszerezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények