Nokia 7610 bemutató

Merész formavilág

A napjaink mobiltelefon-készülékeivel szemben támasztott felhasználói és fejlesztői elvárások többé-kevésbé fedik egymást. A cél a felhasználók – gyakran még meg sem fogalmazott – igényeinek a kiszolgálása. Minden gyártó a maga módján igyekszik a kvázi közös célokat megvalósítani, a saját maga számára kijelölt irányvonalat követve. Így a készülékek belseje gyakorlatilag azonos tartalmat kínál, az igazi alkotói szabadságot a külalak tervezésében élhetik ki a kreatív fejlesztők. Cikkünk alanya, a Nokia 7610 jól példázza ezt.

A tervezőkről elmondható, hogy kreativitásuk példás, de bátorságuk is rendkívüli, hiszen a forma igazán nem mindennapi. Bátorság kell egy ilyen különc formavilág piacra dobásához, no meg nagyfokú hozzáértés és a felhasználók ismerete. A Nokia nagy múlttal rendelkező gyártó, amely rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy felmérhesse egy ilyen produktum piacra dobásának következményeit.

A készülék elő- és hátlapján jelentős felületet borít fényes anyag. Ennek mennyiségét egészséges korlátok között tartották, így ízlésesnek mondható a készülék megjelenése, de esetünkben az elegáns kifejezés is megállja a helyét. Sikerült egy olyan koncepciót kidolgozni, amely vizuálisan jól mutat a fiatalabb felhasználók nyakában, de nem fordul ki az üzletemberek kezéből sem.

Az előlap területén nagyjából egyenlő arányban osztozik az aktív mátrixos, színes TFT-kijelző és a billentyűzet. A kijelzőre 176x208 képpontos felbontás és 65 536 szín megjelenítésének képessége jellemző. Ez nem mondható előrelépésnek, hiszen már a 6600-ban is ilyen található.

A billentyűzet sajátos kialakítású, a gombok között nincs két azonos méretű vagy alakú – ez annak köszönhető, hogy a gombokat merész ívekkel rajzolták. Első ránézésre a legtöbb ember azt gondolná, hogy a billentyűzet használhatatlan, mert szinte alig különülnek el egymástól a különböző gombok és a méretekkel is lehetnek gondok. Ám a használat rácáfol erre.

A készüléket határoló vonalak is íveltek: a telefon egy 108,6 mm x 53 mm x 18,7 mm befoglaló méretekkel rendelkező, szemben lévő sarkain szimmetrikusan lekerekített téglalapnak feleltethető meg – mindez 118 gramm tömeg mellett. Érzésem szerint az a forma kezelhetőbb, mint a gömbölyded 6600.

A tervezői fantázia sokszínűségét bizonyítja, hogy az ilyen kialakítású készülékek esetén alkalmazott, önarcképkészítéshez elengedhetetlen tükröt esetünkben egy nonfiguratív díszítőelem részeként helyezték el a készülék hátlapján. Annyira jól sikerült ez a megoldás, hogy mindaddig nem tűnik fel a tükör e funkcionalitása, amíg saját magunk fotózásába nem kezdünk

A készülékről eltűntek a finn gyártó által előszeretettel használt, a hangszóró hangerejének beállítására szolgáló gombok, és a bekapcsoló gombon kívül – amely nokiás szokás szerint a készülék tetején található – más kezelőszerv nem található a készülék oldallapjain. Alighanem a letisztult formavilág szempontjai száműzték a gombokat telefon tetejéről, aljáról és oldallapjairól: az összes funkció a billentyűzet segítségével érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények