Rugalmas jogok

Néhány jog fenntartva

A világhálón már találkozhatunk a Creative Commons (CC) logójával különböző írások, fotók, filmek és zenék mellett, amely e művek szokásosnál szabadabb felhasználását engedélyezi. Az eredetileg amerikai nonprofit kezdeményezés mára nemzetközi mozgalommá nőtt, néhány év alatt több mint harminc ország csatlakozott a szervezethez. A hét végén Magyarország is hivatalos tagországa lett az egyre terebélyesebb mozgalomnak. A Nyílt Társadalom Archívum új belvárosi épületében tartott ünnepélyes alakuló eseményen előadást tartott Lawrence Lessig, a Creative Commons elnöke, a Stanford egyetem jogászprofesszora.

Lessig, aki az internetjog egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, szombati – látványelemekben is bővelkedő – előadásában ideológiai útravalót adott itteni híveinek. Gondolatvilága láthatóan mély hatást gyakorolt a hallgatóságra, nem nehéz megjósolni tehát, hogy az internet szabad világát nagyon is értékelő magyar hálóra járók között igen népszerű lesz a hagyományos jog művelőinek köreiben általában eretneknek kikiáltott lessigi CC-módszer. Lawrence Lessig céljaikról a következőképpen beszél: „A szerzői jogi szabályozásban bekövetkezett óriási hangsúlyeltolódás, amely a tartalomszolgáltató ipar egyre növekvő központosításához köthető, és amelyet a kultúra felhasználásának egyre nagyobb mértékű ellenőrzését lehetővé tevő technika tart a markában, arra kellene, hogy késztessen minket, hogy elgondolkodjunk azon, nincs-e szükség új szabályokra. Nem olyanokra, amelyek tovább növelik a szerzői jog erejét, és nem is olyanokra, amelyek ismét csak meghosszabbítják a szerzői jog időtartamát, hanem olyanokra, amelyek visszaállítják azt az egyensúlyt, ami hagyományosan jellemezte a szerzői jogi szabályozást – olyanokra, amelyek gyengítik ezt a szabályozást, és erősítik az alkotókészséget.”


Forrás: www.flickr.com (CC)


Az est folyamán bemutatták az amerikai vendég Szabad Kultúra (Free Culture) című könyvének magyar nyelvű kiadását is, mely a Kiskapu Kiadó gondozásában látott napvilágot. E mű nem csak egy, a szellemi termékek szabad felhasználásának filozófiai, gazdasági és jogi hátterével foglalkozó ismeretterjesztő írás, de egyben működő, gyakorlati példa is a CC által kínált, megosztásra épülő új kulturális és gazdasági modellre. Ahogyan az eredeti kiadás és számos fordítása, a magyar nyelvű változat is egy időben jelenik meg a könyvesboltok polcain pénzért és ingyenesen letölthető formában az interneten.

Lessig könyvében alaposan körbejárja a szerzői jogokkal összefüggő problémákat, a maga módján válaszokat is talál a feltett kérdéseire:

  • Hogyan alakul a kultúra jövője egy világban, ahol a fő cél a szellemi alkotások minél erősebb védelme és „bebörtönzése” a technika és a jog eszközeivel?
  • Vajon minden fájlcserélés kalózkodásnak tekinthető és káros?
  • Mi lesz a szellemi közjavakkal?
  • Kinek az érdeke fontosabb, az alkotóé, a médiabirodalmaké, vagy a társadalomé?
  • Lehetséges-e egy egészséges egyensúly kialakítása?

A magyar szervezet múlt héten megkezdte hivatalos működését, honlapjukon már most megtalálható minden olyan információ, amely segíti megértetni a szerzőkkel, hogy szellemi tulajdonuk csak akkor válhat igazából értékké, ha az el is jut a közönséghez.

Krasznay Endre

* * *

Kapcsolódó oldalak:

Azóta történt

Előzmények