Botnet nagyhatalom lettünk

Fertőzött Android, zombi Budapest

A jelentésből kiderül, hogy a mobilfenyegetések száma nem függ össze a platformok sérülékenységével. Miközben az iOS-ben 387 sérülékenységet találtak, a többi mobil operációs rendszerben ennek töredékét. Ennek ellenére az Androidon 103 fenyegetést regisztráltak, míg az Apple rendszerén csak egyet. Ez abból fakad, hogy az Android mára egyértelműen a legnépszerűbb mobil operációs rendszerré vált, és fölénye várhatóan az elkövetkező években tovább nő, elsősorban a kínai és fejlődő országok piacának köszönhetően.  További fontos tényező, hogy az Android rendkívül fragmentált – a piacon több év verziói élnek egymás mellett, nem beszélve azokról az erősen átírt („forkolt”) változatokról, melyek jellemzően a távol-keleti régióban kapható eszközökön futnak, a Google vagy az ismert gyártók ellenőrzése nélkül. Az Apple és Google eltérően működő alkalmazásboltjai is hatással vannak a fenti adatokra. Miközben az App Store-ba szánt programok már a bekerülés előtt egy szigorú ellenőrzési folyamaton esnek át, a Google csak utólag takarítja a Play Store-t, ezáltal oda sokkal könnyebben juthatnak be kártékony alkalmazások.

Hiába sérülékenyebb az iOS, az Android sokkal vonzóbb célpont
Hiába sérülékenyebb az iOS, az Android sokkal vonzóbb célpont

(Anti)szociális média

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a közösségi média mára teljesen átszőtte mindennapjainkat. Ennek azonban számos árnyoldala is van, és az, hogy a Facebook vagy a Google hirdetési célokra használja a szorgalmasan gyűjtögetett adatainkat, még a kevésbé rossz dolgok közé tartozik. A közösségi média aranybánya a rosszindulatú hackercsoportoknak, akik gyakorlatilag teljes képet kaphatnak egy olyan emberről, aki valamennyire is aktívnak mondható a közösségi platformokon. Kapcsolati háló, ízlés, munka, hobbik, sőt – akár a napi rutin is leszűrhető a megfelelő adatokból (geolokációs információkat felhasználó programok, pl. Foursquare, RunKeeper stb.). A megfigyelési időszak alatt így összegyűjtött adatok alapján aztán megindulhat a „social engineering” támadás.

Budapest, a botok városa

Valamennyi támadástípust összegezve Magyarország tavaly a 23. helyet foglalta el a globális listán, míg a megelőző évben még csak a 25. volt, de a legtöbb vizsgált területre igaz, hogy országunk sajnos népszerűbb lett.

Ami kicsit megdöbbentő: Budapesten 34421 botot regisztrált a Symantec. Ez pedig több, mint amennyit New Yorkban (14449), Moszkvában (10852) vagy Shanghaiban (2561) találtak. A botnetekben használt számítógépek tekintetében Magyarország világszinten a nyolcadik helyen áll, míg európai viszonylatban a „kitüntető” harmadik helyre küzdöttük fel magunkat. A Symantec adatai szerint a magyar gépek mintegy fele fertőzött valamilyen kártékony programmal.

Így állunk mi
Így állunk mi

Nulladik nap – amikor nem segít az oltás

2011-hez képest ugyan jócskán több olyan sebezhetőséget találtak és használtak ki, melyre akkor még nem volt javítás, de az elmúlt fél évtizedet vizsgálva elég kiegyenlített a helyzet. A Symantec szakértői szerint az Elderwood csoport a legsikeresebb ezen a téren, a tavalyi 14-ből ők fedeztek fel és használtak ki 4-et, és valószínűsíthetően további ilyen hibákról is tudnak.

Újdonság a ransomware, azaz a váltságdíjtámadás. Tavaly 16 szervezett bűnözői csoport ötmillió dollárt szedett ki a tájékozatlan és hiszékeny áldozatokból.

Fizess, különben!
Fizess, különben!

A végére pedig egy érdekesség: bár a spam mértéke összességében csökkent, Gombás László elmondta, hogy volt olyan vállalat, ahol tavaly egy megfigyelési periódus alatt 100 beérkező e-mailből 99 spam volt. Ők biztos nem érzékelték a csökkenő tendenciát…

Azóta történt

Előzmények